45ste Scheldewijding en Doelse Feesten in Doel (vanaf 10u)

zondag 11/08/2019
10:00

Op 11 augustus 2019 vindt voor de 45e keer in Doel de Scheldewijding plaats.

Jarenlang was de jaarlijkse Scheldewijding een aanklacht tegen de onnodige vernietiging van het dorp en de omliggende polder. Maar voor het eerst sedert twintig jaar ligt er nu een plan van de Vlaamse Regering op tafel dat Doel laat bestaan.

De kans dat Doel en de polder ooit nog verdwijnen lijkt daarmee definitief van de baan.

Samen met het project Doelland laten we u op die dag zien hoe leegstaande en verloederde panden in Doel op korte tijd een tweede leven kunnen krijgen.

Doel en de polders bieden voor de ruime regio van het Waasland en Antwerpen een enorm potentieel. Dàt zullen we met de Scheldewijding en de Doelse Feesten opnieuw aantonen.

Programma
Vanaf 10u: Diverse markten en activiteiten

Grote rommel- en brocantemarkt in het centrum van het dorp.
Feestmarkt op de Engelse Steenweg
Oude ambachtenmarkt en demonstraties in de Hooghuisstraat
Infostands voor De Doolen (Engelse Steenweg)
Smeden aan het werk (Kerk) Schaapsherder.
Schapendrijven met honden (weide rechtover klooster Doel)
Ridders van Pendragon. Middeleeuws tentenkamp met demonstraties zwaardvechten (rechtover klooster Doel)
Estafette met huifkarren en Vlaamse boerenpaarden van aan het kruispunt Engelse Steenweg tot in het centrum.
Doorlopend rondleidingen in de kerk van Doel.
Gezellige terrassen: De Molen – Doel 5 – Watersportvereniging De Noord – De Doolen
KULeuven presenteert zijn toekomstplannen voor twee gebouwen in situ: De Tramstatie (vlak naast De Doolen) en Atelier De Nijs (Pastorijstraat).

11 uur: tweede Verhalen- en gedichtenprocessie. (Afspraak aan de Tramstatie – naast De Doolen) Plus kolder uit de polder. Een lach, een traan, een vloek, een vuist. Niets menselijk is ons vreemd. Tot dan! En er is natuurlijk nog heel veel meer te doen, maar dat blijft nog even een verrassing…

Vanaf 13u: aankomst oude zeilschepen – doorlopende info over oude scheepstypes

Scheldewijding en stoet
12u30: Scheldewijdingsmis in de kerk van Doel olv EH Van de Velde
13u15: Vertrek aan de kerk van de stoet voorafgegaan door de FantEyfare naar de Schelde
13u30: Traditionele Scheldewijding – Optreden Shantykoor Zuid West 10 (Terneuzen Nl) en Gaffeltuig (Vl) – Dorpsdichter Doel – Bootwijding en vlootshow in de getijdenhaven.
Vlaams Kampioenschap troswerpen.
Diegene die van de grootste afstand met de tros de bolder treft is kampioen. Op zondag 11 augustus 14u30 gaat de competitie op de dijk van Doel van start. Inschrijven kost €3 per persoon.

Muziek: vanaf 14u muziek op diverse locaties.

Optredens op het groot podium op De Doolen
14u: Sjores Ambrasband een dweilorkest uit Hulst en is al sinds 1982 springlevend. Zij brengen een geweldige sfeer en ambiance tijdens hun optredens en zijn een vaste waarde geworden op de Scheldewijding.
15u: Gaffeltuig en ZuidWest 10 Shantys, internationale liederen, volksliedjes, oude ballades. Deze groepen zingen het allemaal met een aanstekelijk enthousiasme.
16u: Fanteyfare: De Fanteyfare is het huisorkest van Kunstencentrum ‘t Ey. Het orkest wordt gevormd door een groep muzikanten met een uitzonderlijke aandacht voor folk en volksmuziek van bij ons, maar ook van iets verder. Het is geen fanfare in de gangbare betekenis van het woord: zo beweegt de groep zich nooit op gestructureerde manier voort bij “mobiele” optredens.
17u: Trikosis is een echte ‘streetband’. De groep brengt muziek in de traditie van gipsy en klezmer folkmuziek. Daar hebben ze een eigen toets aan toegevoegd die van Trikosis een groep maakt met een energie en enthousiasme die ook de stramste knoken tot dansen aanzet.
19u: Trio Dhoore: Drie broers die met hun vernieuwende instrumentale folk een eigen sound tot stand te brengen; een muzikale identiteit die moeilijk te linken valt met traditionele muziek uit eender welke regio maar die toch herkenbaar aanvoelt voor velen. Trio Dhoore behoort intussen tot de absoluut muzikale top in zijn genre. De vele buitenlandse concerten in zowat heel Europa en Canada zijn daar de illustratie van.
De veerboot zal ook dit jaar gratis de verbinding Doel-Lillo verzekeren:
Vertrek Lillo: 10.15 uur, 11.15 uur, 12.45 uur, 13.45 uur, 14.45 uur, 15.45 uur, 16.45 uur, 17.45 uur
Vertrek Doel: 10.45 uur, 11.45 uur, 13.15 uur, 14.15 uur, 15.15 uur, 16.15 uur, 17.15 uur, 18.15 uur

Verdere info: http://www.doel2020.org

Meer info via het FB-event


|Kalender

  • No events.

Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.