A Tribute to Alan Lomax – A prison songbook – The Golden Glows en Roland in de Roma in Antwerpen

9 december 2010

A Tribute to Alan Lomax:

THE GOLDEN GLOWS: A Prison Songbook + ROLAND plays a selection of Lead Belly songs
Met vooraf vertoning ‘The Land Where The Blues Began’

vr 4 mrt: 19u45 documentaire + 21u dubbelconcert – € 14/12

In het kader van het eerbetoon aan etno-musicoloog Alan Lomax dat de Ancienne Belgique in het najaar van 2009 organiseerde, kregen Roland van Campenhout en The Golden Glows – een Antwerps trio met een voorliefde voor oude, wat ‘vergeten’ muziek – het privilege om aan de slag te gaan met de unieke muzikale erfenis van Prison Songs: sterk verwant aan de blues, maar met een aantal karakteristieke eigenaardigheden. Ze zijn bedoeld om buiten, in het volle daglicht, gezongen te worden terwijl ze handelen over donkere, inktzwarte onderwerpen – afwezigheid, verlies, leegte. Prison Songs gaven het arbeidsritme aan voor mannen die hakten en klopten in een ‘chain gang’. Ze waren vitaal voor het mentale en fysieke overleven van de gevangenen.

In het eerste deel staat Roland op het podium met nummers van blueslegende Lead Belly, die ontdekt werd door Alan Lomax en diens vader John A. Lomax toen zij in de jaren ’30 langs gevangenissen in het Zuiden van de Verenigde Staten reisden om Prison Songs op te nemen. Daar waar The Golden Glows doorgaans opteren voor zachte, intieme vocale pracht en een consequent doorgevoerd minimalisme, gaan ze na de pauze in De Roma voluit. In een vijfkoppige bezetting creëren ze een uniek optreden dat teert op rauwe energie en vocale power.

ROLAND VAN CAMPENHOUT (GITAAR, ZANG) // BRAM VAN MOORHEM (TENOR, GITAAR), NEL PONSAERS (ALT), KATLEEN SCHEIR (SOPRAAN); GEERT HELLINGS (DOBRO, LAPSTEEL); FREDERIK MEULEYZER (DRUMS)

http://www.rolandvancampenhout.be  – http://www.myspace.com/rolandvancampenhout

De Roma, AB en Handelsbeurs presenteren Onder de auspiciën van het Alan Lomax Archive en The Association for Cultural Equity in New York: A Tribute to Alan Lomax met The Golden Glows: A Prison Songbook en Roland plays a selection of Lead Belly songs The Screening of ‘The Land Where The Blues Began’. In het najaar van 2009 organiseerde de Ancienne Belgique een eerbetoon aan de Amerikaanse etno-musicoloog Alan Lomax. Eén van de concertavonden bestond uit 2 unieke voorstellingen. Enerzijds brachten The Golden Glows, voor de gelegenheid aangevuld met een mannenkoor, de in de jaren ’40 opgenomen Prison Songs weer tot leven. Roland bracht solo een bloemlezing uit het werk de door Alan Lomax ontdekte blueslegende Lead Belly.

Dit unieke programma wordt nu driemaal hernomen: donderdag 3 maart in de AB te Brussel, vrijdag 4 maart in De Roma te Antwerpen en op zaterdag 5 maart in de De Handelsbeurs te Gent. Als toemaatje wordt elke avond ingeleid met de vertoning van de door ALan Lomax geregisseerde documentaire ‘The Land Where The Blues Began’.

 The Golden Glows: A Prison Songbook
In het kader van het eerbetoon aan etno-musicoloog Alan Lomax dat de Ancienne Belgique in het najaar van 2009 organiseerde, kregen The Golden Glows – een Antwerps trio met een voorliefde voor oude, wat ‘vergeten’ muziek – het privilege om aan de slag te gaan met een unieke muzikale erfenis: Prison Songs. The Golden Glows brachten samen met een drummer en een zeskoppig mannenkoor een selectie van gevangenisliederen, in de jaren ‘40 geregistreerd door Alan Lomax in de oudste penitaire instelling van Mississippi, Parchman Farm. Het was wellicht de allereerste keer dat dit kostbare erfgoed live werd opgevoerd. Bovendien was het ook een geschikt alibi om eens een andere kant van de groep te belichten. Daar waar de Glows doorgaans opteren voor zachte, intieme vocale pracht en een consequent doorgevoerd minimalisme, gingen ze bij deze gelegenheid voluit. Geruggensteund door zes potige mannenstemmen en een fenomenale drummer, creëerden The Golden Glows een uniek optreden dat teerde op rauwe energie en vocale power. Dit eenmalige hommageconcert werd door AB uitgeroepen tot het 3e beste concert van 2009. Dit project wordt vanaf 2011 in een vijfkoppige bezetting hernomen als A Prison Songbook, met gastmuzikanten Geert Hellings (dobro & lapsteel) en Frederik Meuleyzer (drums). Bezetting: Katleen Scheir (sopraan) – Nel Ponsaers (alt) – Bram Van Moorhem (tenor & gitaar) – Geert Hellings (dobro & lapsteel) – Frederik Meuleyzer (drums)

Roland plays a selection of Lead Belly songs
Blueslegende Lead Belly werd ontdekt door Alan Lomax en diens vader John A. Lomax. In de jaren ’30 reisden zij langs gevangenissen in het Zuiden van de Verenigde Staten om prison songs op te nemen. Daar ontmoetten ze Lead Belly en de rest is geschiedenis. Zijn ‘Good Night Irene’ in een versie van The Weavers werd een nummer 1 hit en Nirvana’s versie van ‘Where Did You Sleep Last Night (In The Pines)’ is ook in ieders geheugen gegrift. Maar daarnaast speelde Lead Belly nog zo’n 500 songs bij mekaar. Wie anders dan onze eigen blueslegende Roland is het meest geschikt om daaruit een spannende selectie te brengen?

‘The Land Where The Blues Began’ (USA, 60’)
Alan Lomax, John Bishop en Worth Long gaan in de Mississippi delta op zoek naar de grondbeginselen van blues. Ze komen in contact met charismatische verhaaltjesvertellers die je terugbrengen naar de oorspong van dit Afro-Amerikaans genre. Ex-gedetineerden, spoorwegarbeiders en dokwerkers zingen de longen uit hun lijf. Maak kennis met de authentieke work songs; de hartslag van het harde labeur. Deze documentaire bevat performances van oude knarren als R.L. Burnside en Jack Owens.

http://www.deroma.be/index.cfm?PageID=19505

TICKETBALIE De Roma & Rataplan:
T: 03 292 97 40
Turnhoutsebaan 327, 2140 Borgerhout
Openingsuren: ma-vr 9u30-12u30 & 13u30-17u

ZAAL:
Turnhoutsebaan 286
2140 Borgerhout 

http://www.deroma.be