Balkan XL in de Roma in Antwerpen

zaterdag 19/11/2011
18:00

met Karandila Brass Band, Esma Redzepova, Sarah Chebaro & Yella Gipsy Queens

Za 19 nov: 18u – € 18/16 – zittend + dansend

Balkan XL is een avond vol met verrassende Balkan muziek en -dans. Er zijn dansworkshops, documentaires en culinaire hapjes uit de verschillende Balkan landen voorzien.

KARANDILA BRASS BAND is opgericht in 1994. Het orkest doet je vooral denken aan musicals van Turkse en Arabische origine, maar eigenlijk is hun grootste invloed uit de typische traditionele Bulgaars muziek. De oprichter van de band, een populaire trompet speler van Sliven, stelde als doel het traditionele van de muziek te bewaren maar er toch een kleine moderne touch eraan te geven. Vandaag de dag is Karandila’s muziek een breed waaier van verschillende stijlen.

De wereldmuziek kent talloze zelf uitgeroepen koningen en koninginnen ,de fado, flamenco, cancan en tango zijn daar voorbeelden van. ESMA REDZEPOVA, geboren in Skopje, Macedonië, is de echte, onbetwiste koningin van de zigeunermuziek. Ze kreeg deze “officiële titel” in 1976 tijdens het Festival Mundial in India. En nog steeds is er niemand die in haar schaduw kan staan. Ze was pas veertien jaar toen ze tijdens een talentenjacht ontdekt werd door de bekende componist en arrangeur Stevo Teodosievski, haar grote leermeester en latere echtgenoot. Na zijn dood, zette ze haar carrière verder met het Teodosievski Ensemble (accordeon, bas accordeon, contrabas, klarinet, trompet en darbuka). Met haar rauwe, hartverscheurende stem vertolkt ze op hartstochtelijke wijze de muziek van zo ongeveer alle zwervers en verdrukten op alle continenten. De typische melodieën uit de Balkan, met invloeden uit India, Perzië en Spanje, zijn muzikale expressies van haar liefde voor Macedonië en haar “gypsy roots.

SARAH CHEBARO staat vooral bekend om haar energieke en gemotiveerde aanpak. Dit Libanese temperament werkt vernieuwend en is een echte trendsetter. Ze houdt ervan te experimenteren met oriëntaalse dans en creëerde zo een eigen stijl waarin creativiteit en originaliteit centraal staan. Sarah Chebaro organiseert cursussen, workshops, hafla’s, lezingen en optredens en is oprichtster van het bellydance event, Zills ‘n Thrills. Deze gepassioneerde danseres staat vermeld als één van de eerste fusion-bellydancers van België

YELLA GIPSY QUEENS is een dansgroep opgericht door Sarah Chebaro. Dit kleurrijk trio barst van energie en neemt u graag mee op sleeptouw doorheen de Balkan! Gepakt en gezakt met verrassende choreo’s op melancholische melodieën en opzwepende ritmes trachten zij u in vervoering te brengen. Bij het zien van al dat magisch heupwerk en hun sensuele camels krijgt u vast zélf zin om te dansen! Trek dus uw beste dansschoenen aan en vergeet vooral uw heupsjaal niet want Sarah Chebaro, Els Michiels en Katia Dzhioeva (Georgië) verwachten u!

Het programma van deze Balkan avond ziet er (o.v.) als volgt uit:

• 18u00 Balkan keuken en documentaire (kababtje & clivovich)

• 19u00 Dance Workshop met Sarah Chebaro

• 20u30 Karandila Brass Band (Bulgarije)

• 22u00 Esma Redzepova (Macedonië)

• 23u30 Sarah Chebora & Yella Gypsy Queens

• 24u00 After party met Balkan Hotsteppers

Balkan XL is een samenwerking tussen Balkan Festival, LadaNation en De Roma.

Balkan XL is een initiatief van de Provincie Antwerpen

Meer info: http://www.deroma.be

Zaal
Turnhoutsebaan 286
B-2140 Borgerhout

Ticketbalie
Turnhoutsebaan 327
B-2140 Borgerhout
Tel.: +32(0)3 292 97 40
Fax: +32(0)3 292 97 51
Online tickets


|Kalender

  • No events.

Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.