Boekvoorstelling Dirk Van Esbroeck op 29/09/10 in de Roma – een verslagje

30 september 2010

Op 23 mei 2007 stierf Dirk Van Esbroeck, bekend van RUM en van zijn Argentijnse en poëtische Nederlandstalige liederen. Dirk woonde lang in Berchem en dus is aandacht voor Dirk Van Esbroeck bij Folk in Antwerpen op zijn plaats. Bij uitgeverij EPO verscheen pas een boek over Dirk Van Esbroeck, geschreven door Dree Peeremans. Dit boek werd op 29 september 2010 in de Roma voorgesteld met een interview van Dree Peeremans door voormalig Einde-van de-Wereld-presentatrice Elke Vanderseypen. Daarna volgde een hommageconcert met Wiet Vandeleest, Christel Borghlevens, Marc Hauman, Juan Massondo, Cathérine Delasalle, Jokke Schreurs, Frans Iven, Guido Desimpelaere, Johan De Baets en Dree Peeremans zelf. Hieronder vind je een verslagje met foto’s.

Dirk Van Esbroeck09b Dirk Van Esbroeck14  Dirk Van Esbroeck10 Dirk Van Esbroeck06 .   

De Roma zat goed vol met veel schoon en bekend volk voor dit hommageconcert. Tijdens het interview van Elke met Dree werden op een projectiescherm heel wat foto’s van Dirk getoond. De stemmen van Dree en Elke zogen je weer mee naar dat heerlijke radioprogramma van vroeger op zondagavond ‘Het Einde van de Wereld’. Het was ook heerlijk om Dree weer te horen voorlezen met die vertrouwde cadans in zijn stem.

De muzikanten op het podium tourden enkele jaren geleden in een uitgebreidere bezetting al met het hommageprogramma ‘Reiziger’. In dit concert werden een 15-tal nummers uit dat programma gebracht. Zij het dan zonder Paul Rans, want die was op vakantie in Italië. De Argentijnse gitarist Carlos Diaz was die avond ziek en werd vervangen door Jokke Schreurs. Grappig detail: Jokke nodigde een weekje voor het concert zijn fans uit om naar het hommageconcert te gaan terwijl hij zelf die avond in café den Hopsack zou spelen, maar wat later die week moest hij opnieuw een mailtje sturen om te zeggen dat het Hopsackconcertje niet kon doorgaan omdat hij mee moest spelen in de Roma… 

Dirks compagnon de route en goede vriend Juan Massondo, was er ook bijna niet bij geweest… de man is al langere tijd ziek en een uurtje voor de voorstelling zag het ernaar uit dat hij niet zou kunnen optreden. Maar ongeveer in de helft van het concert kwam hij toch op, fel vermagerd, om zijn hart uit zijn ziel te zingen. Het waren de meest aangrijpende momenten uit het concert. Juan was zichtbaar zwak, zei na 1 nummer in zijn schattige gebroken Nederlands:  ’Ik moet gaan zitten want ik ben een beetje ziek.’ en kreeg daarvoor een warm ondersteunend applaus.  Juan zong krachtig en het publiek en de muzikanten op het podium leefden enorm met hem mee, dit was zo ontroerend mooi om horen en zien. Je voelde trouwens het hele concert door de liefde en het onderling respect die tussen de muzikanten leefde.

Er werd gegrasduind uit het Nederlands-, Spaans- en Franstalige repertoire van Dirk. Alle muzikanten waren goed in form, er werd goed en mooi gemusiceerd. Ik heb ook  weer bijzonder genoten van de voormalige begeleidingsgroep van Dirk met de heerlijke klarinetklanken van Christel Borghlevens, fijn ondersteund door haar man percussionist Johan De Baedts en gitarist Guido De Simpelaere. Marc Hauman heeft een heel ander stemtimbre dan Dirk, maar zingt op dezelfde ingetogen, intense manier zijn teksten. Ex-RUM-violist Wiet Vandeleest, een geweldige muzikant en intens integer mens, zei tegen het einde van het concert: “Wat we niet hebben aan talent, compenseren we met ijver, werklust en enthousiasme.” Een overbodige uitspraak, maar wel een die zo mooi de integriteit en bescheidenheid weergeeft waarmee Dirk Van Esbroeck, en zijn muzikanten van vanavond, op het podium stonden.

Het was een heerlijk concert. Spijtig dat het maar eenmalig was, het programma ‘Reiziger’ wordt voorlopig niet hervat. Maar binnenkort maak ik zeker enkele heerlijk sombere herfstavonden tijd om de biografie te lezen en het bijhorende CD’tje te beluisteren (en misschien ook wel te bespreken). Boek en CD kosten 35 euro, alle info erover vind je hier.  

En voor wie het hommage-programma Reiziger graag eens integraal bekijkt zoals het enkele jaren geleden in de Ancien Belgique in Brussel werd gebracht. Hier vind je de integrale opname van dit prachtige concert.

Dirk Van Esbroeck01 

.

 .

 Dirk Van Esbroeck05

 Dirk Van Esbroeck06

 Dirk Van Esbroeck07

 Dirk Van Esbroeck08

 Dirk Van Esbroeck10

 Dirk Van Esbroeck11

 Dirk Van Esbroeck12

 Dirk Van Esbroeck09b

 Dirk Van Esbroeck14

  Dirk Van Esbroeck16

 Dirk Van Esbroeck18

  Dirk Van Esbroeck17

 Dirk Van Esbroeck19

Marc Hauman zingt a capella Dirk Van Esbroeck in de Roma op 29/09/2010. 

 Kalender

donderdag 1 juni 2023

vrijdag 2 juni 2023

zaterdag 3 juni 2023

zondag 4 juni 2023

vrijdag 9 juni 2023

zondag 11 juni 2023

woensdag 14 juni 2023

zondag 25 juni 2023

maandag 26 juni 2023