Caldwll Geal in Hoevenen

30 maart 2011

In Oud-Gallisch/Cornisch betekent Caldwll Geal zoveel als Keltische betovering of betoverend Keltisch ( lees Gallische betovering). De naam werd bedacht door Jeff Frid (Gitaar, zang, bombarde, tenor-banjo), boegbeeld van de band. Samen met accordeonist Jan Kuypers richtte hij in 2007 Caldwll Geal op. Kirsten Van Riel (Whistles en percussie) maakte hier al snel deel van uit, Na met de Four Poor Travellers vooral Italië rondgetoerd te hebben. Cato Wygers, bekend van Fait dAnvers en Deus werd in 2008 vaste violiste van de band maar helaas verliet Jan dat jaar de band wegens gezondheidsredenen.

Aangezien de band zich toen vooral op het Belgische publiek wilde richten, werd besloten dat zij zich in het Antwerpse zouden vestigen en werd de band in 2009 verder uitgebreid met Wim Vereecken (Contrabas), die een overwegend klassiek verleden heeft (o.a. Opera Van Vlaanderen, Muntschouwburg, Koninklijke Opera van Gent) en een absolute uitdaging in Keltische Folk muziek vond, alsook met Arnaud Chandesais (Mandola, bouzouki, mandoline en bodhran) die met zijn Baskische roots toch ook weer een extra dimensie aan de band geeft. Met zijn uitgebreide folkkennis van zijn tijd bij The Celtic Paddys en Guido Piccard, paste hij perfect in het beeld dat Jeff had van Caldwll Geal Celtic Folk Band.

Begin 2010 werd dan besloten om opnieuw een accordeonist aan te trekken, Jeroen Laureyssens, de benjamin van de band. Hij speelde bij Drossera en heeft momenteel nog een project lopen met Nima (boombals e.d.)

Op de uitvoering van een musical leerde Jeff Line Magnus kennen. Hij stelde haar voor om een keer auditie te doen en vanaf dat moment kon de band haar repertoire weer verder uitbreiden rond Line haar stem.

Qua muziekstijl spreekt Keltische Folk natuurlijk voor zich. Toch even onderstrepen dat we ons richten op minder bekende en misschien reeds lang vergeten traditionals uit zowel Ierse, Schotse, Welsche en Engelse Folk als uit de Bretoense, Vlaamse en Baskische Folk. Mensen die zich de Folk muziek uit de jaren 50-70 herinneren zullen misschien invloeden herkennen van Planxty, The Bothy Band, Rum, Julie Fowlis, Catherine-Ann MacPhee, Tri Yann, Dan Ar Braz, Runrig en Alan Stivell.

Caldwll Geal Celtic Folk Band is in de eerste plaats een live band en Aangezien er binnen de groep momenteel weinig belangstelling heerst voor het opnemen van een cd, kunnen geïnteresseerden een aantal opnames beluisteren op:

http://www.reverbnation.com/caldwllgealcelticfolkband

Waar Attenhoven, Kerkstraat 125, 2940 Hoevenen

Prijs € 13.00 (Voorverkoop € 11)

Reserveren:
tel: 03/6643031
mail: eb.te1614330407nelet1614330407@nevo1614330407hnett1614330407akrek1614330407