CD-bespreking: ‘Volksliekes’ door Axl Peleman.

31 maart 2011

Een nieuwe CD met volksliedjes uit Antwerpen, uitgevoerd door Axl Peleman. Wie had dat verwacht? Axls nieuwe project ‘Volksliekes’ is een feit: een CD en een mooi uitgegeven tekstboek.  Axl Peleman en volksmuziek? Het resultaat blijkt verrassend geslaagd.

Cover boek light

Axl Peleman kan je kennen als leading man van de voormalige rockgroep Camden. Hij is ook bekend als bassist bij heel wat bekende artiesten  en als televisiefiguur. Enkele jaren geleden bracht hij met ‘Dagget Wet’  een eerste CD uit met eigen nummers in het Antwerps. Ik herkende er voorwaar een nummer in, opgedragen aan een van de meest gehate meesters van onze lagereschool. Daarna volgde ‘In’t gezicht’, een tweede album in het Antwerps. En nu is er dus ‘Volksliekes’. Axl blijkt zijn Antwerpse draai dus gevonden te hebben.

Over de manier waarop Axl tot het idee voor dit album kwam, vertelt hij het volgende: “2 jaar geleden lag er een handgeschreven brief in m’n bus. Een zekere Godelieve uit Borgerhout had me geschreven. Ze zong de laatste jaren veel liedjes uit haar lang vervlogen jeugd. Antwerpse volksliedjes, rijmpjes en muzikale verhaaltjes, waarmee haar ouders en grootouders zich tijdens familiebijeenkomsten amuseerden. Muziek die begraven was samen met de generaties voor haar. Of toch bijna. “Wannes is dood”, zei ze me. “Gij moet het doen.” Zo kreeg ik dit muzikaal stukje erfgoed in mijn handen. De maanden erna heb ik uren muziek opgenomen aan haar keukentafel. Haar stem als enig instrument.” Als ghost track op het einde van de CD hoor je Godelieve in een stukje van die ‘keukenopnames’.

Godelieve Muys is een elegante en kwieke 83-jarige dame die graag vertelt en bovendien nog steeds een mooie zangstem heeft. Godelieve was ongeveer 13 jaar toen in 1940 WOII uitbrak. Haar vader was zanger en muziekleraar aan de academie van Merksem. Ze zong een 36-tal nummers voor Axl en hij koos er daar 20 uit.

Axl trok met dit materiaal naar zijn vriend en compagnon Ron Reuman (voormalig drummer van o.a. Kadril en Laïs). Ze ‘moderniseerden’ de liederen en maakten arrangementen. Het geheel groeide uit tot een muzikaal project gekoppeld aan een mooi uitgegeven boek met oude Antwerpse prentkaarten en met schilderijen van de oudere Antwerpse kunstenaar Fred Bervoets. Dit project wordt gul ondersteund door de stad Antwerpen.  Er komt een concert in de Bourlaschouwburg, gratis voor Antwerpenaars, en op 11 juli is Axl de centrale gast op de viering op de Grote Markt in Antwerpen. In het najaar volgt een tournee langs de culturele centra.

Maar terug naar de muziek. Axl liet de teksten onveranderd, maar moderniseerde de melodieën wel. Op de persconferentie vertelde hij dat hij van het oubollige ritme vanaf wilde. Hij wilde van de liederen muziek maken die zijn zoon ook tof zou vinden en die kinderen naast Kapitein Winokio konden zetten. Even ging er bij mij een alarmbelletje rinkelen. Wordt volksmuziek per definitie beschouwd als ‘eenvoudige muziek voor kinderen’? Wie luistert naar het resultaat hoort gelukkig geen kinder-CD, wel een modern klinkende Nederlandstalige CD met een heel veel variatie in de arrangementen en instrumenten. Je hoort eerder country, blues en funk dan folk. De muzikanten die meedoen zijn niet van de minste: we herkennen o.a. Hans Francken en Steven De Bruyn, maar ook de folkmuzikanten Bart De Cock, Hans Quaghebuer, Geert Waegemans en Lais-zangeres Nathalie Delcroix. Daarnaast spelen er ook allerhande blaasinstrumenten mee. Axl zelf neemt heel wat snaarinstrumenten voor zijn rekening en Ron Reuman hanteert de percussie en drums op een fijne, niet dominerende manier.Het resultaat is een heel gevarieerde, goed klinkende CD die bij elke luisterbeurt blijft verrassen.

In tegenstelling tot veel volkszangers zingt Axl niet met een nasale maar met een zeer zachte stem. Hij legt de accenten in de zang ook anders dan waar folkzangers ze zouden leggen. De originele melodie blijft vaak (vaag) herkenbaar, behalve in ‘De bedrogen duivel’ waar de tekst gewoon verteld in plaats van gezongen wordt. Van de 20 nummers kende ik er maar 2: het alom bekende ‘Aan de oever’ over de kikker en de ooievaar’ en ‘De verlopen student’ dat ook door Water en Wijn werd opgenomen.  Een aantal nummers heeft directe linken met Antwerpen, zoals Leon Tietz, een kort liedje dat gaat over een winkel op de Meir, waarop Natalie Delcroix mooi meezingt. Er is een leuk nummer over Lange Wapper en eentje over de Antwerpse rivier Het Schijn.

We komen de gekende thema’s uit de volksmuziek tegen: een ontmoeting met de duivel, een klachtlied op de vrouw, een lied over de overspelige vrouw met de knecht, een schijthistorie, een voetballied en zelfs een instrumentale Hobokendans. Enkele nummers bestaan maar uit enkele zinnen tekst. Deze liedjes  worden herhaald en uitgesponnen tot een volwaardig nummer.

Het resultaat is een mooie en boeiende CD, Axl is in zijn opzet geslaagd om deze Antwerpse volkse muziek in een mooi nieuw kleedje te stoppen. Het klinkt anders dan de bewerkingen die folkgroepen van deze muziek zouden maken, maar dat maakt het net boeiend.

Eén spijtig minpuntje. Het eerste nummer op de CD, Oepsa Falderaliere, klinkt wel heel ‘hoempapa’ en laat het net dat nummer zijn dat in de promotie van de CD gebruikt wordt. En zo belanden we toch terug bij het hoemapa-imago dat volksmuziek heeft. Ik vind dit een spijtige promotionele keuze, die onrecht doet aan de muziek en de creativiteit waarmee deze CD gemaakt is.

Via deze link kan je van elk nummer een flink stuk beluisteren:
http://www.axlpeleman.be/discografie/index.html

De promotieclip van de CD vind je hieronder, na enkele foto’s uit het promotiemateriaal bij deze CD.

AXL PELEMAN – VOLKSLIEKES (BOEK MET CD)
1.         Oepsa Falderaliere
2.         Mistinguet
3.         Sinjoren
4.         De Verlopen Student
5.         Aan De Oever
6.         Lange Wapper
7.         800 Matrozen
8.         In’t Gevang
9.         Laat Het Schijn Maar Stinken
10.     Wijf En Knecht
11.     Leonard Tietz
12.     De Bedrogen Duivel
13.     Hokendans
14.     Adam En Eva
15.     Een Goei Pree
16.     De Schijthistorie
17.     Madam, D’r Brandt Een Schouw
18.     Den Brief
19.     Hond Van Pier Petaat
20.     Rood En Wit

Axl Peleman: zang, gitaren, ukelele, mandoline, dobro, lapsteel, bariton gitaar, keybaords, klokkenspel, harmonica, melodica en autoharp.
Ron Reuman
:  drums, percussie, keyboards en programmering

Hans Quaghebuer: draailier en fijfer
Bart De Cock
: nyckelharpa en doedelzak
Geert Waegeman
: viool en banjo

Hans Francken: Hamond, Wullitzer en buffetpiano
Steven de Bruyn
: mondharmonica
Marc De Boeck
: accordeon en saxofoon

Yves Ferandez Solino: trompet en bugel
Bart Indevuyst
: hoorn
Frederik Heirman
: trombone en tenortuba

Nathalie Delcroix: backing vocals
Michel Dierickx
: lubbatron

Productie: Ron Reuman

http://www.axlpeleman.be

CD met boek zijn te koop voor 22,5 euro.

Cover boek light Axl en Godelieve Axl-voks2



Kalender

donderdag 1 juni 2023

vrijdag 2 juni 2023

zaterdag 3 juni 2023

zondag 4 juni 2023

vrijdag 9 juni 2023

zondag 11 juni 2023

woensdag 14 juni 2023

zondag 25 juni 2023

maandag 26 juni 2023