Closing Time Folk verdwijnt – Petitie voor meer diversiteit op de VRT radio

3 januari 2015

Slecht nieuws voor folkliefhebbers: Closing Time Folk, het enige uurtje folkradio dat nog was overgebleven op Radio 1, verdwijnt vanaf 2015. Hieronder meer info en een link naar een petitie die vraagt om meer diversiteit in de muziek op de VRT radio. We willen je graag vragen om deze petitie te ondertekenen.

De nachtprogrammatie op Radio 1 zal als gevolg van de besparingen binnenkort een uur vroeger beginnen. Dat bevestigde minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open VLD) donderdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement.

‘Het klopt dat Radio 1 zijn programma-aanbod ‘s avonds wil herschikken’, zei Gatz op vraag van Bart Caron. ‘Momenteel start de nachtprogrammatie van Radio 1 op vrijdag, zaterdag en zondag en in de kerstvakantie en de zomermaanden reeds om 23 uur. Het net zal nu ook op de andere dagen zijn nachtprogrammatie aanvatten om 23 uur.’

Momenteel zendt Radio 1 vanaf 23 uur nog het muziekprogramma Closing Time uit. De afsluiter van de dag heeft afwisselend aandacht voor blues-, wereld-, jazz- en folkmuziek. Het nachtprogramma, waarbij de muziek enkel wordt onderbroken voor nieuws, is echter goedkoper om te maken.

‘Verstudiobrusseling’

Gatz liet in de commissie weten de bezorgdheid van de parlementsleden over de muzikale diversiteit op de openbare radiozenders te delen. Caron had het over de ‘verstudiobrusseling van Radio 1’ en de ‘Radio 1’isering van Klara’.

‘Ik wil bij de opmaak van de nieuwe beheersovereenkomst nagaan hoe we de diversiteit van alle mogelijke muziekgenres enerzijds, en de ondersteuning van onze Vlaamse muziekproducties via de VRT anderzijds, kunnen verankeren’, zei de minister.

Radio 1 onderzoekt volgens Gatz wel hoe meer muziek uit alle genres op een meer structurele manier in de programmering kan worden opgenomen. Zo wordt er nagedacht over een nieuw muziekprogramma op zondagavonden waarop er geen sport is.
Bronvermelding 

In een petitie vraag de alternatieve muzieksector om meer aandacht voor de alternatieve genres op de radio. We willen je graag vragen om deze petitie mee te ondertekenen.

petitie.be/petitie/meer-diversiteit-in-het-muziekbeleid-op-de-openbare-omroepKalender

donderdag 1 juni 2023

vrijdag 2 juni 2023

zaterdag 3 juni 2023

zondag 4 juni 2023

vrijdag 9 juni 2023

zondag 11 juni 2023

woensdag 14 juni 2023

zondag 25 juni 2023

maandag 26 juni 2023