Cursus “Moeilijke maatsoorten” voor dansleiders in Merksem

zondag 27/01/2013
13:00tot17:00

Triool, hemiool, syncoop, oneven, … een mysterie voor jou?

Cursus Moeilijke maatsoorten met Ellen Van Vliet

Dans en muziek uit de Balkan en Griekenland wordt gekenmerkt door oneven (onregelmatige) maatsoorten. Kan je net goed overweg met 3- en 4-delige maatsoorten, komt dan plots 5 langs …
Voor muzikanten lastig te spelen maar voor danslesgevers soms moeilijk het ritme te horen, of ‘te pakken te krijgen’ in combinatie met danspassen. Niet onbelangrijk in het aangeven van de commando’s. En toch, het kan lastig zijn om oneven maatindelingen goed te horen. Ze voelen zo anders, de accenten binnen de maat liggen vreemd, of er is een tel zoekgeraakt, …. Maar als het lukt die wispelturige muziek onder de knie te krijgen dan is het volop genieten als danser van de prachtige melodieën, meerstemmig gearrangeerde liederen, melancholisch of opzwepende ritmen, ….
Deze cursus richt zich naar dansleiders internationale folklore, specifiek Balkan en Grieks of gevorderde dansers in het genre.
Theorie wordt afgewisseld met praktijk. Door het zelf bespelen van instrumenten ontwikkel je gehoor en gevoel voor deze muziek. Bovenop krijg je boeiende achtergrondinformatie over de stijlkenmerken muziek van de verschillende landen/regio’s.

Wie kan, brengt eigen (percussie-)muziekinstrumenten mee.

Ellen Van Vliet, accordeoniste en muziekdocente, is reeds van jongsaf gepassioneerd door wereldmuziek, met name de muziek van Zuidoost-Europa. Ellen studeerde muziek aan het Rotterdams conservatorium. Het begin van een boeiende carrière. Als muzikante speelt ze tot heden in diverse bands, schrijft ze muziek voor toneelstukken en werkte ze 13 jaar voor het Internationaal Danstheater te Amsterdam. Zowel door haar reizen als door haar professionele contacten kon ze zich steeds verder bekwamen door rechtstreeks van de bron te leren.
Momenteel treed ze op met ‘Het WereldAct trio’ en het accordeonduo ‘Black Celluloid’. Als docente is Ellen verbonden aan diverse muziekscholen maar geeft ze ook leiding aan multi-instrumentale ensembles door het geven van workshops aan amateurmuzikanten. Zij was 6 jaar muziekdocente aan de “Kaderopleiding voor (volks)dansdocenten” van het Landelijk Centrum voor Amateurdans te Nederland.
Met deze rijke ervaring als uitvoerend musicus en als docent begeleidt Ellen deze cursus.

Datum: zo 2 december 2012 en zo 27 januari 2013, telkens van 13 tot 17 uur

Plaats: CC Merksem, Kasteel Bouckenborgh, Bredabaan 561, 2170 Merksem

Bijdrage: Danspuntleden 35 euro; niet-leden 45 euro

Inschrijven en betalen voor 18 november 2012. Code: V12/25

LET OP!
Als je je inschrijft (eb.tn1606433576upsna1606433576d@nev1606433576jirhc1606433576sni1606433576), zorg er dan voor dat je alle gegevens doorgeeft.
Dit betekent: voornaam, achternaam, geboortedatum, adres en e-mailadres van alle personen die je inschrijft.


|Kalender

  • Momenteel bevat onze kalender geen activiteiten.

Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.