De Kleuren Van De Velde – Hommage aan Wannes in CC De Kern in Wilrijk

3 oktober 2009

cc De Kern (grote zaal), Kern 18, 2610 Wilrijk
vrijdag 6 november 2009, 20.15 uur
website

kassa: 12 euro
vvk: 10 euro
abo: 9 euro

Een klein restaurantje gaat dicht. De nacht wordt geboren in de Wiegstraat. Zes muzikanten en een acteur zijn achtergebleven. Iemand vertelt het verhaal van Pepe Tilde. Dan klinkt plots ‘Tussen de duiven van ’t Groen Kerkhof’… De tijd draagt geen wijzers meer. De ploeg laat zich leiden door de sporen van deze ‘muzikale Don Quichote der lage landen, op zijn doortocht langs de wegen van de taal’, zoals hij zelf zingt…

Wannes Van de Velde was een beeldenstormer – neen; eerder de grote (in) vraag steller; een ijkingspunt van menselijkheid die vocht… vocht tegen de monsters van ‘betere tijden’ – cynisme, egoïsme, gulzigheid, mediocriteit… en misschien nog het meest tegen domheid. Voortdurend zijn fluisteringen de wereld insturend, soms moe maar nooit aflatend bleef hij een standvastigheid die het zwijgen niet kon worden opgelegd.

En nu blijkt dat zelf zij, diegenen die hem niet konden doen zwijgen, meejubelen dat we in dit kleine Vlaamse wereldje zo een ‘groot artiest’ hadden.
Als we maar met genoeg zijn om te roepen: “ere wie ere toekomt”, dan kan het plots wel… maar ’t voelt niet goed aan hem te paaien met al die – eindelijk – verdiende roem en eer…

Met deze hommage willen we teruggaan naar de Wannes die wíj kennen, de Wannes die ons doet nadenken, ons verdrietig maakt, ons doet lachen, ons kwaad maakt tegen onrecht… de Wannes die hij was en altijd zal blijven.
Ook naar de Wannes die, zoals Brueghel met een paar penseelstreken, de mens(heid) bloot legt… alleen gebruikte Wannes er het Woord voor… en zijn wonderlijke Muziek.

Aan de hand van de dagboeken en liederen – al dan niet in nieuw arrangement – van Wannes duiken we in de wereld van de laatste grote alchimist van het Vlaams.

Met:
Mikhail Bezverkhny: viool
Koen De Cauter: gitaar, sopranosaxofoon, zang
Karel Vingerhoets: verteller
Jon Birdsong: cornet
Waso De Cauter: gitaar, zang
Dajo De Cauter: contrabas
Myrddin De Cauter: gitaar, klarinet

Productie:
Waso De Cauter en Karel Vingerhoets voor Het Theatervolk
(met bijstand van Wannes Van de Velde)

http://www.myspace.com/dekleurenvandevelde / http://www.collageproducties.be