De Roma genomineerd voor de Onroerend-erfgoedprijs en in het najaar concerten van o.a. Suzanne Vega, The Dublin Legends, Luka Bloom en Alan Stivell

12 juli 2016

De Roma krijgt dit najaar enkele folkgrootheden op bezoek. Wil je alvast meer weten over de concerten van Suzanne Vega, The Dublin Legends, Luka Bloom of Alan Stivell? Klik dan hier. Tegen september staat alle info uiteraard ook op onze site.

De Roma is ook genomineerd voor de Onroerenderfgoedprijs. Je kan online stemmen om De Roma te steunen.De Roma is een cultuurhuis in een voormalige cinema. Het gebouw werd in 1928 opgetrokken in art-decostijl. Het was lange tijd de grootste filmzaal van Antwerpen en werd ook gebruikt voor vari├ęt├ętheater. In de jaren 1970 stonden er grote rock- en popsterren op het podium, zoals Lou Reed, Cliff Richard, Iggy Pop en Paul McCartney.

Nadat de Roma in 1982 de deuren sloot, stond de cultuurtempel twintig jaar leeg. Enkele gemotiveerde culturele actoren uit de buurt vonden dat een spijtige zaak. Zij overtuigden de eigenaar en mochten de bouwval op eigen risico opknappen. Hiervoor zochten zij zelf de nodige middelen bij elkaar via sponsoring en premies. Voor de realisatie deden ze een beroep op professionele hulp, maar vooral ook op honderden vrijwilligers.

Het eerste herstel van de Roma dateert intussen van meer dan tien jaar geleden. Recent werden het interieur en het exterieur meer doorgedreven gerestaureerd, om welbepaalde bouwtechnische problemen te verhelpen. In de zaal werd het balkon bijvoorbeeld volledig ontmanteld en hersteld, met nieuwe stoelen naar het oorspronkelijk model. Verder liet Vzw De Roma een nieuw ventilatiesysteem installeren om condensatie tegen te gaan. De vzw realiseerde ook een groendak.

De andere genomineerden zijn het Spoorwegfort van Duffel en de Neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt.

Stemmen kan hier.Kalender