De Vaganten – Afscheidsoptreden in Antwerpen (om 15u)

30 maart 2015

De Vaganten
Frankrijklei 85, 2000 Antwerpen
zo 26/04/15 van 15:00 tot 18:00
Gratis

“Verre van versleten” : het afscheidoptreden van De Vaganten
Folk en wereldmuziek, Wijk of buurt, Kunststad Antwerpen, Concert en 2000 Antwerpen
In 2015 nemen De Vaganten afscheid van het podium, voor altijd. Na meer dan 50 jaren op de planken verlijden ze hun testament. Dit is voor hen geen reden om te janken, zij vonden dit wel een goed moment.Met “VERRE VAN VERSLETEN” vieren Herwig, Paul, Chris en Veerle “50 jaar Vaganten” : vele liedjes uit de cd “Onverwacht”, klassiekers in een nieuw kleedje en ook nog hun nieuwste creaties.
Met “Verre van versleten” vieren Herwig, Paul, Chris en Veerle “50 jaar Vaganten”.

In 1964 wint Paul Heyninck met The Dockx Brothers de Ontdek de Ster-wedstrijd van de toenmalige BRT. Alles is reeds in de kiem aanwezig: harmonieuze zang, oorstrelende arrangementen, op Angelsaksische leest geschoeid.
Een jaar later komt Herwig van Horenbeeck de groep versterken en nog een jaar later kiezen ze op aanraden van Miel Cools definitief voor de Nederlandse taal en een Nederlandse naam: De Vaganten. De beste tekstschrijvers zoals Bert Broes, Jaak Dreesen, Jos Van der Veken, Huguette De Backer en de dichter Anton Van Wilderode bouwen mee aan het geweldige repertoire.

De ontdekte ster blijft schitteren in de gloriedagen van de kleinkunst en Nekka-Nachten tot toenmalig Minister van Cultuur Rika De Backer hen in 1978 de Penning van de Nederlandse Cultuur opspeldt.

Ondanks herhaalde opflakkeringen van het duo Herwig en Paul Vagant (met de LP “Een kwestie van tijd” en de kerstsingle “In december kort voor nieuwjaar”) is het nog een tijd wachten op de nieuwe levensadem. En die blijft niet uit. In 2002 is er eindelijk die verzamel-cd waarna de twee wat hoger schakelen: Chris De Winter zorgt voor nieuw bloed, de organisatie van Houden van… heeft het telefoonnummer van De Vaganten teruggevonden en met de komst van Veerle Dierckx in 2008, staan De Vaganten er weer helemaal.

In 2015 misschien zelfs als nooit tevoren. Meer dan ooit gedreven brengen zij met een aanstekelijk enthousiasme de nieuwste liedjes van hun cd “Onverwacht”, hun klassiekers in een nieuw kleedje, een postuum eerbetoon aan het onvergetelijke oeuvre van hun mentor Miel Cools en zelfs enkele splinternieuwe nummers.
Al zo lang actief en nog zijn ze verre van versleten.
(2 x 45 minuten)

Met:
Paul Heyninck: zang, gitaar
Herwig van Horenbeeck: zang, gitaar, 5-string banjo
Chris De Winter: zang, basgitaar, dwarsfluit, mondharmonica, bongo’s
Veerle Dierckx: viool