Demonstratie cursussen instrumentenbouw Westelfolk in Westerlo

zondag 16/11/2014

Atelier is vrij te bezoeken van 10 tot 17u, middagpauze van 12 tot 12u30

Westelfolk is een centrum voor levende folklore in de Kempen. De hoofdactiviteit van Westelfolk is het organiseren van muziekcursussen. In het begin ging het enkel om het bespelen van instrumenten, maar al heel snel kwamen daar ook bouwcursussen bij.

Daar zijn veel redenen voor. Ten eerste is het een oude volkstraditie om dingen zelf te doen. In vroeger tijden kweekte men zelf zijn groenten, naaide men zelf zijn kleren, leemde men zelf zijn huis en bouwde men vanzelfsprekend ook zelf muziekinstrumenten. Dat zelf bouwen maakt ook dat je als speler verbonden raakt met je instrument. Ten slotte zijn sommige instrumenten nauwelijks te koop (zoals een hommel of een rommelpot) of zeer duur voor een beginner (zoals een draailier of hakkebord). Ook daarom probeert Westelfolk zijn muziekcursussen te ondersteunen met bouwcursussen: volksmuziek is muziek van de gewone man, en zelf bouwen houdt de drempel laag. Sinds 2008 zagen al tientallen instrumenten het levenslicht: hommels, fluiten, rommelpotten, draailieren, hakkeborden en strijkpsalters.

Op de open dag van de instrumentenbouwers kan je bij ons in een v(f)olkse sfeer, met muziek en drank, de werkstukken van cursisten van de afgelopen jaren bekijken. Je kan ook cursisten aan het werk zien terwijl ze een eenvoudige strijkpsalter bouwen.

Adres: Hoveniershuis, Hollandse Dreef 3, 2260 Westerlo
Contact: , http://www.westelfolk.be/instrumentenbouw


|Kalender


Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.