Derek & Renaud vs T’Hooft & Rimbaud in Antwerpen

donderdag 5/10/2017
20:00

Poëzie van Jotie T’Hooft en Arthur Rimbaud op muziek

Jotie T’Hooft en Arthur Rimbaud zijn twee jongens-poëten en twee poètes maudits. Beide stopten heel jong met schrijven. T’Hooft overleed 40 jaar geleden in 1977 als 21-jarige aan overdadig druggebruik en Rimbaud zette in 1873 op 20-jarige leeftijd vrijwillig een punt achter zijn oeuvre.

De poëzie van deze twee jonge dichters, waar precies een eeuw tussen zit, vertoont gedeelde hallucinaties, dromen, visioenen en taalrijke beelden over machteloosheid, decadentie, onheil, liefde en ontucht, vluchten uit de werkelijkheid, onvervulde verlangens en zeker ook de dood.

Zanger-gitarist Derek (van Derek & the Dirt en Derek & Vis) en violist en multi-instrumentalist Renaud Ghilbert (van Absynthe Minded en Les Cerveaux Lents) hebben een verscheiden muzikaal verleden en leerden mekaar via gemeenschappelijke vrienden in Hansbeke in Oost-Vlaanderen kennen. Renaud komt uit een Franstalig nest, Derek uit een Vlaams, wat goed past in dit tweetalig project.

De muzikale aanpak is zeker authentiek, met een enkele speelse verwijzing naar The Doors en The Velvet Underground, favorieten van T’Hooft. De kans dat Patti Smith en Bob Dylan het repertoire binnensluipen is niet onbestaande want via hen kwam Derek in kontakt met de poëzie van Rimbaud. Ook die Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, tijdgenoot van Rimbaud, krijgt met zijn gedicht Serre d’ennui een hommage in de voorstelling.

Derek heeft eerder al poëzie en proza van Charles Bukowski, Allen Ginsberg en Louis Paul Boon in eigen composities gegoten en wil deze ervaring nu koppelen aan het inventieve muzikale talent van Renaud Ghilbert. Een nieuw duo in een nieuw landschap van mogelijkheden.

Permeke sprak met Derek en Renaud over dit muzikale project en hun nieuwe plaat: lees het interview In elke zin zit ritme, en die cadans vormt een melodie.

do 5 okt 2017 – 20.00 uur

Meer info

Voorverkoop: 6 euro
Kassa: 8 euro
VT-statuut: 2 euro
korting in ruil voor één A-kaartbon: 2 euro

locatie
Permeke
Bibliotheek Permeke
De Coninckplein 25
2060 Antwerpen


|Kalender


Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.