DJANGOFOLLLIES 2012: Limberger Family Trio in de Rataplan in Borgerhout (15u)

zondag 22/01/2012
15:00

DJANGOFOLLLIES 2012: Limberger Family Trio

Zo 22/1 • 15.00 U • € 12/10 Tickets

Vader en zoon Vivi en Tcha Limberger zijn telgen van de bekendste muzikale manouche familie van België. Hun (groot)vader violist Piotto Limberger, richtte zo’n zestig jaar geleden de Piotto’s op, samen met zijn broer Latcheben Grünholz en zijn neef Baboula Ferret,. Ze trokken met hun woonwagens door heel Europa en leefden van hun muziek. Na de dood van Piotto werd de traditie voortgezet door zijn zoons en zijn kleinzoons.

Piotto’s zoon Vivi Limberger is gitarist. Hij speelde lange tijd ritme gitaar bij de zigeunerjazzband Waso, een kwartet dat in de jaren ’70 verantwoordelijk was voor de heropleving van de Gypsy Swing. Kleinzoon Tcha is een multi-instrumentalist die de Piotto’s vervoegde toen hij amper dertien jaar was. Hij speelde eerst gitaar, ging vervolgens de klarinet en de contrabas te lijf. Aangestoken door de mythische verhalen over zijn grootvader en door opnames van Toki Horvath (een violist uit Budapest), leerde hij op zijn zeventiende viool spelen. Hij ging er zijn viooltechniek bijschaven en inzicht verwerven in de Hongaarse stadsmuziek. Daar ontmoette hij ook het derde lid van het trio, de Hongaarse contrabassist Vilmos Csikos.

Elke gewortelde muzikale expressie lijkt Tcha te boeien: volksmuziek, zelfs van buiten Europa (vooral Turkije, Bolivia en India), jazz, maar ook allerlei vormen van klassieke muziek, van de vroege Vlaamse polyfonie tot hedendaags klassiek.

Piotto zelf trok een tijd lang op met Django Reinhardt. Geïnspireerd door Django’s experimenten met traditionele zigeunermuziek (die geleid hadden tot de introductie van een geheel nieuw muziekgenre), brachten de Piotto’s vrijwel uitsluitend jazz uit het Hot Club-repertoire. Het werd een familietraditie die tot in de jaren negentig standhield.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het repertoire van het Limberger Family Trio vooral bestaat uit jazz in de stijl van Django Reinhard en uit West-Europese zigeunermuziek. Maar bij dit trio komen ook andere muziekstijlen als flamenco of hedendaagse klassiek aan bod wat ons niet moet verrassen gezien Tcha’s uitzonderlijk muzikaal parcours.

Combitarief voor de drie avonden: 27 €

TCHA LIMBERGER (VIOOL); VIVI LIMBERGER (GITAAR) EN VILMOS CSIKOS (CONTRABAS)

http://www.rataplanvzw.be

De Rataplan
Sijnegemstraat 27
2140 Borgerhout

Tel. 03 235 0490
info[at]rataplanvzw.be (via dit emailadres kunnen geen tickets gereserveerd worden)

Ticketbalie
Turnhoutsebaan 327
2140 BORGERHOUT
Tel. 03 292 97 40
U kan ook online tickets bestellen via deze pagina


|
Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.