Een verslag van Bob, Frank en zussen in Schoten

5 november 2009

Bob, Frank en Zussen zijn een monument in de Vlaamse folkwereld, en tegelijk zijn ze voor velen een (te) goed bewaard geheim. De groep legt zich toe op eigentijdse interpretaties van Europese vocale en instrumentale muziek uit de middeleeuwen en de renaissance. Ze zorgen daarbij voor een gevarieerd programma, een zeer gevarieerd instrumentarium en mooie zang.

We zagen hen aan het werk in het mooie decor van het kasteel van Schoten. Hieronder vind je een concertverslag en foto’s.

Bob, Frank en zussen 

De groep Bob, Frank en Zussen bestaat al sinds 1972. Bob en zus hebben inmiddels de groep verlaten, maar Frank Claessens en zijn zus Gina zijn er nog steeds bij. Ze hebben versterking gekregen van allrounder Philippe Lardinois, zangeres Randi Broager-Gron en mandolinespeler Gerd Van Loock.

Het podium stond vol instrumenten en dat zag er indrukwekkend uit. Kijk maar eens naar de foto, en dan zie je nog niet eens alle instrumenten! Dat deze muzikanten van afwisseling houden is duidelijk. Philippe Lardinois, die tussen de nummers door het woord voert, zegt hierover minzaam dat ze zoveel snaarinstrumenten bijhebben om tijdens het optreden niet te moeten stemmen. Philippe heeft een fijne, droge humor die je doet luisteren. Hij vertelt over de instrumenten en de periode waaruit de nummers dateren. Een optreden van BFZ heeft op die manier iets didactisch, maar dat stoort zeker niet, integendeel, het helpt je nog scherper te luisteren en te kijken.

De muzikanten slagen erin mooie, gevarieerde en eigentijdse interpretaties te maken van oude liederen. De nummers klinken folky, oud en fris tegelijk. De muzikanten hebben een goed oor voor de samenklank van instrumenten, zoals bijvoorbeeld in dat ene nummer waar dwarsfluit en altblokfuit iets heel moois samen deden. Bob, Frank en Zussen wagen zich geregeld ook a capella aan een vierstemmig lied. Het klinkt allemaal heel juist en onderstreept het muzikale talent van deze groep.

En bovendien sluipen er ook eigen composities in het repertoire. Zo schreef Frank Claessens een mooie melodie bij een tekst die een gevangene (een minnaar van een vrouw van Henry VIII) op de muur van zijn cel in de London Tower kerfde: Forget not yet. Dit is tevens het titelnummer van hun laatste CD, die zeker de moeite is om beluisterd te worden. Ook het instrumentaaltje ‘Ferre’, een ode aan de kat (of was het de hond?) van Frank die genoemd is naar de Antwerpse zanger Ferre Grinard, is zeer mooi om horen. (Zie ook de CD-bespreking op Folkroddels).

In Schoten werd de groep versterkt met het Duo Nyckelharpa dat bestaat uit de nyckelharpaspeelsters Gilberte Van den Plas en Leen Claessens. De nyckelharpa (meervoud nyckelharpur, leerde ik vorige week van de muzikanten van Väsen in ’t Ey) is verwant met de draailier: bij beide instrumenten drukt de speler snaren in via toetsen, waardoor de toonhoogte wordt bepaald. De nyckelharpa wordt met een korte, hoge strijkstok aangestreken. In Schoten kan je dit instrument aan de muziekacademie leren spelen. Gilberte en Leen speelden deskundig mooie melodieën. Ze klonken daarbij braver dan de nyckelharpaspeler van Väsen, maar toch, dit instrument heeft naar mijn aanvoelen een prachtige, warme en vaak subtiel opzwepende klank. Aan de inkom van de zaal had een nyckelharpabouwer zijn materiaal uitgestald, zodat de bezoekers de instrumenten ook van dichtbij konden bekijken.

Het repertoire van de avond bestond uit composities van de 14e tot de 17e eeuw, soms instrumentaal, soms gezongen in het Frans, Engels, Nederlands, Sefardisch (oud Spaans-Joods), Zweeds en Noors. Voor deze laatste 2 talen heeft de groep een extra troef: hun zangeres Randi Broager-Gron is van Noorse afkomst en spreekt zelfs nog een mondje Noors. Uit haar mond en met haar mooie, hoge, fijne stem klinken de Scandinavische liederen dan ook zeer authentiek. Toch heeft het tot dit samenwerkingsproject met de nyckelharpaspeelsers geduurd eer er Scandinavische nummers in het repertoire van Bob, Frank en Zussen terecht kwamen. Ik hoop alvast dat ze deze muziek nog verder zullen verkennen want het smaakte naar meer!

Bob, Frank en Zussen zijn:
Frank Claessens : zang, gitaar, mandoline, mandocello, mandola, tiple, domra, dwarsfluit, blokfluit, schalmei.
Gina Claessens : zang, viool, blokfluit, schalmei, slagwerk.
Philippe Lardinois: zang, gitaar, harmonium, blokfluit, klokkenspel, slagwerk.
Randi Broager-Gron : zang, slagwerk.
Gerd Van Loock : gitaar, mandoline.

Ik heb van het concert genoten en hoop dat deze getalenteerde muzikanten ook in de toekomst podia zullen vinden om op te treden!

Bob, Frank en zussen

Bob, Frank en zussen

Bob, Frank en zussen

Bob, Frank en zussen

Bob, Frank en zussenKalender

donderdag 1 juni 2023

vrijdag 2 juni 2023

zaterdag 3 juni 2023

zondag 4 juni 2023

vrijdag 9 juni 2023

zondag 11 juni 2023

woensdag 14 juni 2023

zondag 25 juni 2023

maandag 26 juni 2023