Ensemble Antwerpse Polyfonie in Antwerpen (14u en 15u30)

1 december 2018

In 1578 rolde in de drukkerij van Christoffel Plantijn de eerste muziekdruk van de persen, de Octo Missae van de Antwerpse polyfonist George de la Hèle.
Deze latere kapelmeester van Koning Filips II schreef vocale muziek voor acht missen, vijf- tot zevenstemmig. Koorzangers stelden zich op rond het indrukwekkende boek van 55 bij 40 cm .

Antwerpenaar Jan Mertens besteedde 2 jaar aan het minutieus overzetten van het oude muziekschrift van dit 16de eeuwse meesterwerk naar hedendaagse partituren. Daarna richtte hij het Ensemble Antwerpse Polyfonie op, dat deze oude muziek wil laten weerklinken.

Het Ensemble zingt in de aanloop naar Kerstmis de tweede mis uit het boek. Dit is de 5-stemmige mis ‘In convertendo Dominus’, gebaseerd op een gelijknamig motet van Cipriano de Rore.

Speciaal voor deze gelegenheid toont het museum exclusief aan het publiek het prachtige koorboek, dat één van de pronkstukken uit de collectie is.

Het Ensemble Antwerpse Polyfonie bestaat uit Eefje de Boer (sopraan), Ilse Bickes (alt), Ingeborg Albrecht (alt-tenor), Freya Vaes (alt-tenor), Stefan Koch (bariton), Johan Donderwolcke (bas), Manfred Halsema (bas) en Jan Mertens (dirigent).

Op zondag 23 december wordt de mis tweemaal uitgevoerd, nl. om 14:00 en om 16:00. De concerten zijn vrij toegankelijk voor de museumbezoekers.

Meer info