Flamenco avond met Vanessa Cuesta, Michel Gillain en Antonio Paz in Deurne (gratis)

6 oktober 2013

Flamenco avond met Vanessa Cuesta, Michel Gillain en Antonio Paz

Vanessa Cuesta

Sinds haar zevende levensjaar heeft ze het flamenco-virus te pakken. Een passie die jarenlang woekerde in België en zich aan danstraining onderwierp, heeft zich uiteindelijk gemanifesteerd in het naar Spanje trekken. Op haar negentiende is ze zich gedurende een jaar verder gaan verdiepen in Madrid aan het welbekende “Amor de Dios”. Daar heeft ze kennis gemaakt met verschillende bekende figuren waar ze dan naar hartenlust les bij heeft gevolgd. Voor haar was haar echte debuut pas in “ Casa Patas”. Als totem heeft ze daar “La Jara” gekregen wat wilde rotsroos zou betekenen. Sinds haar terugkomst staat ze nu al meer dan tien jaar bekend voor het lesgeven aan kinderen vanaf drie jaar. Nog steeds is ze hierin actief en werkt ze ook mee aan multiculturele dansprojecten…

Michel Gillain, flamencogitaar

Michel Gillain verblijft reeds op jeugdige leeftijd lange periodes in Andalusië, waar hij intensief gitaarlessen volgt bij Paco Serrano en Merengue de Cordoba. Later volgen meestercursussen bij Rafaël Riqueni (tijdens het “Festival Internacional de Guitarra”, Cordoba 1991), en bij Manolo Sanlucar (“III & IV Seminario Internacional de Guitarra Flamenca”, Jerez de la Frontera 1991 en 1992).

In de daarop volgende jaren is hij de vaste gitarist van de Compania Antonio Martinez (PSK te Brussel 1995, 1996, 1997 en het flamencofestival van Mannheim in 1996). Zijn eigen dansgroep “Bienestar” vormt de hoofdact op het festival “Zo¬mer van Ant¬wer¬pen 1997” en op zomerfestivals te Dortmund en Tilburg.

Michel Gillain heeft verscheidene solorecitals gegeven in België (opnames door Radio 3 en Klara), Nederland, Frankrijk, Hongarije en Japan. In 1998 gaf Michel Gillain o.a. een solorecital in de Belgische Ambassade in Tokyo. Daarop volgden tournees door Japan in 1999 en 2001, met onder andere een solorecital op het 8ste Europese Filmfestival van Osaka. In 1999 coördineerde hij onder andere het project “Misa Flamenca” voor de vereniging Las Lanzas uit Breda, Nederland. Met deze Misa volgde in 2002 een tournee door Vlaanderen met het VRT Koor.

Ook de live-projecten “Nicolaes Cleynaerts, Pastor de Amor”(2000), “Juana la Loca” (2004) en “La Vida de Pablo” (2007) en “Mujeres de Hoy, sus fatigas y Pasiones” (2008) zijn van zijn hand. Hij vormt ook een muzikaal duo met Philippe Malfeyt (luit, theorbe en barokgitaar), en met Roland Broux (gitaarduo). Met zijn groep E-mociones brengt hij zeer persoonlijke fusiemuziek die een ontmoeting is van flamenco met diverse muziekstijlen. Hij verleent zijn medewerking aan de voorstelling “Platero y Yo” (2011-2012), met o.a. Hubert Damen. Zijn eerste CD “Esperanza” is verschenen in september 1996. Zijn tweede CD “Nicolaes Cleynaerts, Pastor de Amor” kwam uit in 2000. De pedagogische video’s “Kennismaking met de flamenco-gitaar” (2 delen) verschenen in 2002.

Michel Gillain kreeg in januari 2005 van de Spaanse Culturele vereniging Circulo Hispanico Las Lanzas een Oorkonde voor zijn grote bijdrage tot de verspreiding van de Spaanse muziek. Sinds kort vormt hij het Duo Rosas en el Alma met Ann Heynen (nyckelharpa), duo dat onlangs nog op het Koninklijk Paleis optrad voor Prinses Mathilde en Prins Filip.

Antonio Paz, flamencozang

Antonio Paz werd geboren in een flamencogezin, en kreeg als het ware de flamenco met de paplepel mee. Nadat hij jaren in Malaga woonde en daar ook als zanger werkte, is hij op dit moment één van de meest gevraagde cantaores in binnen- en buitenland. Zijn uitgebreide kennis van alle stijlen en zijn nuanceringvermogen maken van hem een compleet en gegeerd flamencoartiest.

GRATIS

Buurthuis ’t Pleintje
Sint Rochusstraat 106
2100 Deurne

Reserveren verplicht via de ticketbalie van het cultuurcentrum (03 360 85 50 – Frans Messingstraat 36, Deurne) of tijdens een pretloket in buurthuis ‘t pleintje of Dinamo (elke laatste dinsdag van de maand van 13 tot 17 uur).

Kom (ruim) een half uur op voorhand. De concerten starten stipt om 20.30 uur.