Folk in ’t Stad: Beulebal met Cecilia

31 juli 2012

Beulebal

Het Beulebal is een kleinschalig folkbal georganiseerd door “Folk in ‘t Stad”. Tijdens zo een folkbal worden koppeldansen afgewisseld met kring- of rijdansen en dat allemaal op heerlijke folkmuziek. Ben je nog niet zo bedreven in de folkdansen? Geen probleem, er wordt vooraf een dansinitiatie gegeven, dus iedereen kan mee doen.

Het bal vindt plaats op een unieke locatie, want Den Beulebak is een 16e eeuwse patriciërswoning in het centrum van Antwerpen. Dus dat wordt dansen in een historisch kader. De Sint-Nicolaasplaats, waar Den Beulebak gelegen is, is een gezellig pleintje omgeven door kleine theaters dat volledig autovrij is. Je bereikt het via een historische poort in de Lange Nieuwstraat ter hoogte van poppenschouwburg Van Campen.

Den Beulebak

Cecilia

Er was eens een schone jonge dame die naar beschermelingen zocht. Op een lavendelkleurige zomeravond werd er aan haar deur geklopt…

Daar stond een jonge draailierspeler die op zoek was naar een schone jonge dame en een repetitiekot. Hij speelde voor haar een hemelse melodie en zij bood hem terstond de blauwe salon.

Er werd voor een tweede keer aan de deur geklopt…

Daar stond een doedelzakspeler die op zoek was naar zijn schaap. Hij speelde voor haar de sterren bij elkaar en zo vond ook hij de blauwe salon. Vreugde alom! Hij omhelsde de jonge draailierspeler; was het niet langs de waterkant dat zij elkaar tegenkwamen dan was het wel in Gent, was het niet in een bruin café dan wel in een blauwe salon. Lief en leed werden besproken in een notendop, snel zijn woorden overbodig. De bourdons zoemden tot een zinderende bourree of twee…

en toen werd er voor de derde keer aan de deur geklopt.

Daar stond een harmonicaspeelster die wat wilde bekomen van haar omzwervingen langs dezelfde baan. De bloemen in haar hand schonk zij aan de schone jonge dame. En zo vond ook zij de blauwe salon. Vreugde alom! Ook zij omhelsde de jonge draailierspeler; was het niet langs de waterkant dat zij elkaar tegenkwamen dan was het wel in Brugge, was het niet in een blauwe salon dan wel in een muziekgroepke.

Toen zag zij de doedelzakspeler en haar hart docht haar t’ontspringen. Daar zoemden de bourdons alweer, de harmonica speelde een wervelende wals en in de blauwe salon draaide de schone jonge dame in het rond, sneller en sneller, zij danste de deur uit de velden in.

Daar ontmoette zij haren herder…

Hij zag Cecilia komen.

Praktisch

 • Programma:
  • 14u00: dansinitiatie
  • 15u15: bal met Cecilia
  • Achteraf: mogelijkheid tot jam (breng uw instrument maar mee)
 • Prijs:
  • €8 (niet-leden)
  • €7 (leden)
   • Lid worden kan ter plekke voor €5.
 • Locatie:
  • Den Beulebak, Sint-Nicolaasplaats 10, 2000 Antwerpen
  • Den Beulebak is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer: het NMBS-station Antwerpen-Centraal bevindt zich op wandelafstand en de trams 10 en 11 stoppen aan de toegang naar de Sint-Nicolaasplaats (halte Sint-Katelijne).
  • Omdat Den Beulebak in het centrum gelegen is, is een parkeerplaats in de buurt vinden niet zo gemakkelijk. Er bevinden zich wel betaalparkings op de Groenplaats en in de Korte Klarenstraat. Gratis parkeren kan aan de scheldekaaien ter hoogte van de Sint-Michielskaai en dan is het ongeveer een kwartier wandelen tot aan Den Beulebak.
 • Meer info of reserveren: