Folk in ’t Stad: Beulebal met Göze (vanaf 14u) in Den Beulebak in Antwerpen

4 mei 2012

Beulebal

Het Beulebal is een kleinschalig folkbal georganiseerd door “Folk in ‘t Stad”. Tijdens zo een folkbal worden koppeldansen afgewisseld met kring- of rijdansen en dat allemaal op heerlijke folkmuziek. Ben je nog niet zo bedreven in de folkdansen? Geen probleem, er wordt vooraf een dansinitiatie gegeven, dus iedereen kan mee doen.

Het bal vindt plaats op een unieke locatie, want Den Beulebak is een 16e eeuwse patriciërswoning in het centrum van Antwerpen. Dus dat wordt dansen in een historisch kader. De Sint-Nicolaasplaats, waar Den Beulebak gelegen is, is een gezellig pleintje omgeven door kleine theaters dat volledig autovrij is. Je bereikt het via een historische poort in de Lange Nieuwstraat ter hoogte van poppenschouwburg Van Campen.
Den Beulebak

Göze

Wij zijn bijzonder trots om op 24/6 Göze bij ons over de vloer te krijgen! Aangezien dit duo tegenwoordig niet meer zo veel bals speelt en eerder luisterconcerten geeft, zijn wij heel verheugd dat ze bij ons nog eens ten dans willen komen spelen. Göze hoeft al lang geen introductie meer, maar voor diegenen die misschien nog niet zo thuis zijn in de folk toch een woordje uitleg.

Göze is reeds tien jaar de dekmantel voor de meest uiteenlopende muzikale exploten van het duo Maarten Decombel/Wim Claeys. Ze leren de stiel in het intieme huiskamercircuit, waar de essentie van hun warme luisterfolk het beste tot haar recht komt. De combinatie van intense instrumentaaltjes met de droge presentatie slaat duidelijk aan. Met deze ervaring achter de kiezen nemen ze hun felgesmaakte debuutcd op: “Gezellig Onderuit Zonder Elektriek”. Er volgt een lange clubtour en de schijf wordt door Radio 1 én de Europese folksite folkworld.de bij de beste folkcd’s van 2004 gerekend.

De jongens gaan door op het nieuwe elan, doen alle belangrijkste binnenlandse folkfestivals aan en gaan in Japan op de wereldtentoonstelling spelen. Stilaan begint het toch te kriebelen om vanuit de solide duo-basis projecten op te starten met muzikale soulmates. Zo werkt Göze samen met zangeres Olle Geris en nemen ze als hoogtepunt in 2005 een kwartet-cd op met de toonaangevende Franse folkies Gilles Chabenat en Frédéric Paris: “Live en Flandre”. En alsof hun muzikale honger hier nóg niet mee gestild is, attakeren ze het balcircuit met een stevig kwintet waarmee ze twee jaar lang de folkbals afschuimen. Samen met de bezetting wordt ook de muziek steeds weidser en orkestraler.

En toch blijft daar altijd die goesting om zoveel mogelijk te zeggen met zo weinig mogelijk noten. Back to the roots dus. De balgroep krijgt een nieuwe naam (Harakiwi) en Göze besluit het terug over de intiemere, kleinkamerse boeg te gooien. Zo rijpt het idee voor de tweede langspeelplaat van het duo: een rondreis in klank langsheen de grilligste vormen van de liefde: van de prille euforie over de knagende twijfel tot het verdriet om de botte afwijzing. Kortom: muzikale zalf voor de ziel naast uitbundige dansen op één en dezelfde cd. De schijf kreeg de welluidende titel “Quand on est bien amoureux” mee en ze wordt uitgebreid voorgesteld met een toernee in januari en februari 2008.

En nu spelen ze als duo toch nog eens een bal en daar zijn we met Folk in ’t stad best trots op. Het is dus voor de dansers een unieke kans om van deze intieme balgroep te komen genieten op het Beulebal.

Beluister alvast stukjes van enkele van hun nummers:
[mp3j track=”http://www.goze.be/audio/11.MP3″ title=”Göze – Rauland”]
[mp3j track=”http://www.goze.be/audio/12.MP3″ title=”Göze – Lied van de Zee”]
[mp3j track=”http://www.goze.be/audio/13.MP3″ title=”Göze – Cecilia”]
[mp3j track=”http://www.goze.be/audio/21.MP3″ title=”Göze – KVIDR, MVE”]
[mp3j track=”http://www.goze.be/audio/22.MP3″ title=”Göze – Sneeuwwit Vogelke”]
[mp3j track=”http://www.goze.be/audio/23.MP3″ title=”Göze – Allt Vad Du Vill”]

Spaghetti!

Omdat op het vorige Beulebal de spaghetti goed smaakte, hebben wij besloten om na het bal (rond 18u00) opnieuw spaghetti aan te bieden aan de beursvriendelijke prijs van 7€.

Wie graag mee-eet, stuurt een mailtje naar eb.ne1614279914prewt1614279914nanik1614279914lof@l1614279914abelu1614279914eb1614279914 met het aantal spaghetti’s dat je wil en of ze al dan niet vegetarisch moeten zijn.

Praktisch

 • Programma:
  • 14u00: dansinitiatie
  • 15u15: bal met Göze
  • Achteraf: mogelijkheid tot jam (breng uw instrument maar mee)
 • Prijs:
  • €8 (niet-leden)
  • €7 (leden)
   • Lid worden kan ter plekke voor €5.
 • Locatie:
  • Den Beulebak, Sint-Nicolaasplaats 10, 2000 Antwerpen
  • Het Beulebal is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer: het NMBS-station Antwerpen-Centraal bevindt zich op wandelafstand en de trams 10 en 11 stoppen aan de toegang naar de Sint-Nicolaasplaats (halte Sint-Katelijne).
  • Omdat Den Beulebak in het centrum gelegen is, is een parkeerplaats in de buurt vinden niet zo gemakkelijk. Er bevinden zich wel betaalparkings op de Groenplaats en in de Korte Klarenstraat. Gratis parkeren kan aan de scheldekaaien ter hoogte van de Sint-Michielskaai en dan is het ongeveer een kwartier wandelen tot aan Den Beulebak.
 • Meer info of reserveren: