Folk in ’t Stad organiseert nu ook een dansstage in Antwerpen

27 mei 2013

Bron foto: http://www.duo-noordwest.nl
Duo NoordWestDe organisatie Folk in ’t Stad is ondertussen bekend voor haar Beulebals, folkconcerten en jams, maar op zaterdag 8 juni organiseren ze voor de eerste keer ook een dansstage. Voor de gelegenheid wordt het Nederlandse Duo NoordWest uitgenodigd die gespecialiseerd zijn in Zweedse dans en muziek. Ze geven die dag 2 stages: één voor beginners en één voor gevorderden. Daarna spelen ze ’s avonds ook nog een Zweeds bal net zoals de groep La Jolie Folie.

Omdat dit nieuw is voor Folk in ’t Stad, stellen we de lesgevers graag aan jullie voor. Duo NoordWest speelt èn danst al bijna 20 jaar Zweedse traditionele dansen. Beiden hebben een graad als speelman in Zweden behaald, en Els bovendien sinds 2008 “Groot Zilver” als danser. Thomas is volbloed muzikant en Els is muziekpedagoog van beroep. Hun enthousiasme dragen ze graag over op anderen.

Sinds enkele jaren organiseren zij in Brussel twee keer per jaar een dag met stages en een bal met Zweedse en andere Europese muziek. Vooral de combinatie van een Zweeds bal met balfolk is uniek.
Op verzoek van enkele deelnemers uit de buurt van Antwerpen gingen zij op zoek naar de mogelijkheid om ook hier zo’n activiteit te organiseren. Tegelijkertijd nam Folk in’t Stad het initiatief om Duo NoordWest een dag met Zweedse dans en muziek te laten verzorgen.

Zweedse traditionele dans en muziek zijn honderd jaar geleden door een vroege folkrevival voor uitsterven behoed. Deze dansen worden in Zweden nog door ouderen en jongeren enthousiast beoefend, onder andere op folkfestivals. Naast een aantal gemakkelijke dansen als schottis, polka en engelska, en de wat lastiger – maar wel typisch Zweedse en lekker dansante – hambo zijn er polskavarianten uit ontelbare dorpen en gehuchten, vaak met een zeer uitgesproken danskarakter en bijbehorende muziekstijl. Wie op vakantie in Zweden op een festival of “stämma” terechtkomt, hoeft niet aan de kant te blijven staan!

Dan nog even over de stage zelf:
Stage Beginners:
Uitgaande van de (Zweedse) schottis komen we via de typisch Zweedse snoa uit bij de polska. Naast het kennen van de pasjes gaat het hierbij vooral om soepel draaien en samen dansen en het leiden of volgen van je danspartner. Daarnaast dansen we voorbereidende vormen van de hambo en een gemakkelijke Engelska.
Deze stage is geschikt voor iedereen, met of zonder danservaring. Ook voor degenen die al vaker Zweeds hebben gedanst, maar verder aan hun basistechniek willen werken.

Stage Gevorderden:
Hier staan de polska uit Bingsjö (“de polska”) en de hambo centraal. We besteden vooral aandacht aan de relatie tussen dans en muziek en aan houding en samenspel in de dans. Dit doen we o.a. door kort enkele polskavormen uit andere Zweedse dorpen te tonen en te oefenen. Dit wisselen we af met de snelle Zweedse mazurka.
Dit is een ambitieus programma, waarvoor je een ruime algemene danservaring of basiskennis van de Zweedse polska moet hebben!

Inschrijven en meer info over stage en bal kan je vinden op: http://www.folkintstad.be/xtra%20info%20noordwest.html