Folk in’t Stad: Mag er nog RUM zijn?

5 december 2012

Rum Wie kent er RUM nog? De folkgroep die begin jaren ’70 tot beste groep werd uitgeroepen in Humo’s Pop Poll. Voor de jongere folkies onder u: Rum was zoiets als Ambrozijn en Laïs tegelijk, oude liederen, vocaal meerstemmig sterk en instrumentaal virtuoos met Wiet van de Leest als Wouter Vandenabeele senior.

Rum stamde uit de Leuvense kroegen, waar in de jaren 1970 gul naar Britse en Ierse folk geluisterd werd en waar discussies over het Vlaams de toog beroerden. De optelsom van de twee resulteerde in 1972 in een eerste album, dat begon met  “Roza willen we dansen”. Wiet van de Leest had de traditional gearrangeerd, en zong samen met Dirk Van Esbroeck en Paul Rans prachtige harmonieën. Heel wat oude liederen werden door hen weer bekend gemaakt. Denk maar aan: Ik hou van alle vrouwen, Het daghet in den Oosten, Het Luiaardsgild, Schoon Lief, Poezeminneke,… Niet voor niets worden de mannen van Rum de ‘founding fathers’ van de Vlaamse folk genoemd.

Rum maakte drie platen, en nog een vierde in een nieuwe bezetting met Vera Coomans. Dat volstond: het statement was gemaakt, de persoonlijke ambities waren gerealiseerd, en de heren gingen elk hun eigen weg. Wiet ging op avontuur met Vera Coomans en MADOU, Dirk verdiepte zich in poëzie en de Argentijnse tango met TANGO AL SUR en KIMIZ, Paul koos een meer klassieke richting met zijn Paul Rans Ensemble en legde zich o.a. toe op het bouwen en bespelen van luiten. Hij maakte ook jarenlang het gewaardeerde radioprogramma Hemel en Aarde op zondagaond op Klara.

In 2005 verscheen een verzameldoos met de eerste vier LP’s en een dvd. Dat bracht de oorspronkelijke drie leden weer samen, waarna zij op tournee gingen met Laïs. De dood van Dirk Van Esbroeck in mei 2007 maakte een einde aan de reünie. De overgebleven Rans en Van de Leest werkten vervolgens samen met gitarist Jokke Schreurs en zanger Marc Hauman, voor een reeks hommageconcerten voor Van Esbroeck, en later ook voor een eerbetoon aan Wannes Van de Velde. Die viermansbeztting treedt sindsdien op als A la Rum.

Paul Rans woont intussen al een hele tijd in Engeland en optredens in Vlaanderen daardoor schaars. MAAR hij komt weldra weer naar dit land!

Op vrijdag 14 december speelt A la RUM in Den Beulebak in Antwerpen. Op het programma staan zowel oude Rum-songs als heel wat nieuwe nummers en zeemansliederen. Jokke en Wiet gooien zich geregeld in stevig swingende instrumentaaltjes en om de vocale harmonie te vervolledigen doet ook Marc Hauman mee. Je mag je verwachten aan goeie samenzang afgewisseld met frisse en virtuoze instrumentale muziek.  Meer info.

En als Paul Rans in het land is, dan moet daarvan geprofiteerd worden. Paul speelt op zondag 16 december om 16u een kerstconcert in de kerk van Belsele met het volledige Paul Rans Ensemble (Philippe Malfeyt, Paul Van Loey en Piet Stryckers). Meer info.

Nog meer info.

 

***

Het concert van A la Rum bij Folk in’t Stad in Den Beulebak is intussen utiverkocht. Als iedereen die kaarten besteld heeft, ze ook betaalt, is het concert vrijwel uitverkocht. Voer dus geen betalingen meer uit tenzij u voor 10/12 om 20:45 reeds een bestelling had geplaatst.Indien u op dat ogenblik nog niet besteld had, stuur ons enkel een mailtje en als u bij de gelukkigen bent, contacteren we u.