Goed nieuws voor Folkclub ’t Ey in Belsele
30 september 2016
BELSELE 15/09/2016 (Bericht uit Het Laatste Nieuws) door JORIS VERGAUWEN
STAD VERZEKERT VOORTBESTAAN 25 JAAR OUDE MUZIEKCLUB
Geen verjaardagsfeest in mineur voor ’t Ey
Dan toch nog een groot verjaardagsfeest in muziekclub ’t Ey in Belsele dit weekend. De stad schiet ’t Ey te hulp met een infrastructuursubsidie van 120.000 euro én een jaarlijkse toelage van 35.000 euro. Dat moet de muziekclub overeind houden, nadat die in juni te horen kreeg dat de Vlaamse subsidies de komende vijf jaar wegvallen.
In ’t Ey in Belsele was gisteren een grote zucht van opluchting te horen. De voorbereiding van het grote verjaardagsfeest van komende zaterdag verliep meteen ook in een véél betere stemming. Want net nu ’t Ey 25 jaar bestaat, kreeg het te horen dat het de komende vijf jaar niet meer op Vlaamse werkingssubsidies moet rekenen. Eind juni verdeelde de Vlaamse regering 106 miljoen euro subsidies voor de Vlaamse kunstensector. Van de 303 aanvragers vielen er 90 uit de boot, waaronder ’t Ey. Van 68.000 euro per jaar valt ’t Ey van 2017 tot 2021 terug naar… 0 euro. Een ferme klap voor de muziekclub.
In augustus was er nog ‘Teyrrasfolk’, waarbij een hele reeks artiesten als eerbetoon aan ’t Ey een benefietoptreden kwamen geven. Hartverwarmend voor coördinator en bezieler Dirk Van der Speeten (55), maar de onzekerheid over het voortbestaan van de muziekclub, die zich vooral richt op folkmuziek, bleef groot. Tot dinsdag het Sint-Niklase schepencollege een reddingsboei uitgooide, door ’t Ey een infrastructuursubsidie van 120.000 euro én een stadstoelage van 35.000 euro toe te kennen. Die jaarlijkse toelage krijgt ’t Ey tot en met 2019, waarna het volgende stadsbestuur aan zet is. “De muziekclub krijgt die infrastructuursubsidie om het dak te vernieuwen en zonnepanelen te plaatsen, zodat er flink kan worden bespaard op de gas- en elektriciteitsuitgaven. Ook voor de stad is dat interessant. Alle gebouwen op die site zijn immers eigendom van de stad, dus ook onze energiefactuur zal verminderen”, aldus cultuurschepen Annemie Charlier (N-VA).
Jaarlijks 35.000 euro
Daarnaast is er een jaarlijkse stadstoelage voor ’t Ey van 35.000 euro, waarvan 15.000 euro uit de stedelijke vzw ACCSI komt en 20.000 euro van de stad. “In ruil voor die toelage kan de stad 25 dagen per jaar gebruik maken van ’t Ey om activiteiten te organiseren. Dat gebeurt nu al, denk maar aan de toonmomenten van de academie, de folkexamens van de muziekacademie en scholen die er gratis terecht kunnen. Daar zullen nog een aantal activiteiten bijkomen. Dit alles zal het feest dit weekend in ’t Ey wel iets aangenamer maken, vermoed ik”, stelt schepen Charlier.
Dat spreekt ’t Ey-coördinator Dirk Van der Speeten allerminst tegen. “Dit is fantastisch en het betekent dat we verder kunnen werken, waarvoor we de stad heel dankbaar zijn. Het wordt een veel gelukkigere verjaardag, dat staat vast”, vertelt hij. “Mijn grootste schrik was om terug te vallen naar de situatie in de beginjaren, met veel goeie wil en creativiteit, maar waarbij je muzikanten moest vragen om gratis op te treden en je zelf continu met je hoed moest rondgaan. Met deze steun kunnen we de werking blijven organiseren, met de ambitie om meer te gaan samenwerken met andere cultuurspelers én om het lokale aanbod, zoals naar scholen, uit te breiden. Ondertussen bekijken we hoe we onze middelen zelf nog kunnen aanvullen. En dat we ook een nieuw dak krijgen, is mooi. Ik kan niet bijhouden hoeveel keer we sinds de hagelstorm al op het dak zijn gekropen om lekken te dichten en pannen te vervangen!”