Graindelavoix in Ekeren

30 maart 2015

Graindelavoix

za 18 apr 2015 – 20.30 uur

vvk: 10 euro
kassa: 12 euro

Sint-Lambertuskerk
Markt 1, 2180 Ekeren

Meer info

Het ensemble leert ons het repertoire van de componist Cipriano de Rore kennen. In 2015 is het exact 500 jaar geleden dat Cipriano de Rore het levenslicht zag te Ronse. Ter gelegenheid van deze verjaardag werkte Björn Schmelzer met de zangers en instrumentalisten van Graindelavoix een nieuw programma uit dat voor het eerst volledig recht wil doen aan de emotionele en dramatische reikwijdte van zijn beste werken.

Graindelavoix is een kunstenaarscollectief, opgericht door Björn Schmelzer. Graindelavoix is gefascineerd door een stem die ophoudt te communiceren, een stem die geen boodschap meer overbrengt, maar louter de expressie is van haar ondergrond: gruis, intensiteiten en instincten. Het ensemble zoekt in oude repertoires naar de onderstroom die hen doet oplichten uit hun tijd, zodat het ontijdse karakter van de muziek oplicht en een spatie met onze tijd mogelijk wordt. Voor graindelavoix zijn zangers ‘spirituele automaten’.

Voor Graindelavoix telt niet de historische reconstructie, maar de intensiteit en de sensatie waarover de muziek beschikt. Graindelavoix voert gezangen uit ‘met de korrel op de stem’, ‘met het grein in de keel’.
Om klanken in kleuren om te zetten hanteert het ensemble stemtechnieken die gaan van eigen, door de ervaring opgebouwde stemtimbres, tot oude vocale praktijken en versieringsstijlen zoals die kunnen gelezen worden in middeleeuwse traktaten of soms nog gehoord in gesloten gemeenschappen.

Van en met: Björn Schmelzer, Razek-François Bitar, Anne-Kathryn Olsen, Albert Riera, Marius Peterson, Adrian Sîrbu, Tomàs Maxé, Lluis Coll i Trulls en Floris De Rycker

http://www.graindelavoix.be/