Gwen Cresens Quartet in De Roma in Borgerhout

31 januari 2020

De mooiste muziek ontstaat daar waar de grenzen vervagen. Onze auto Duits, de TV Koreaans, de koffiebonen Boliviaans en onze groenten en fruit liefst lokaal. Het ijs komt uit Italië, en de Zweedse zetel staat naast de Mechelse kast van de bomma. Alles hoort bij elkaar, ondeelbaar en uniek. Alles is één. Zo sprokkelt accordeonist Gwen Cresens eclectisch zijn materiaal bij elkaar. In de muziek, zoals hij ze benadert, is mondialisering een uitgangspunt. Een conditie.

Musici als Bach, Mozart en Beethoven waren meesterlijke improvisators. De partituur was het vertrekpunt, de muziek ontstond daarna vanuit vrijheid en talent. Cresens sluit met zijn nieuw kwartet aan bij deze traditie door in dialoog te gaan met drie jazzmusici van het allerschoonste allooi: pianist Bart Van Caenegem (De Frivole Framboos, Brussels Jazz Orchestra), contrabassist Janos Bruneel (Jack Van Poll Trio, Marjan Van Rompay Group) en drummer Matthias Dewaele (Stéphane Mercier, De Looze/Machtel/Dewaele Trio) die in New York van de besten de stiel ging leren. Samen brengen ze Cresens’ composities en opwindende interpretaties van Bach en Grieg, filmmuziek van Laurel & Hardy en spannende versies van popsongs.

Accordeon staat centraal, het instrument van vele culturen, zo benadert Gwen Cresens de muziek. Het woord ‘genre’ wordt overbodig. De tango en valse musette loeren benieuwd om de hoek, zoals steeds bij Cresens. Alles in één. Accordeon-ambassadeur Gwen Cresens voelt zich thuis op de meest diverse podia. Hij stond aan de zijde van Arno, Raymond van het Groenewoud, KommilFoo, Les Ballets C de la B en het Brussels Jazz Orchestra. Gwen was curator van het Brugse Airbag Festival, editie 2018, tourde succesvol met zijn eerste solorecital en werd genomineerd als beste solist voor de Classical Music Awards. In 2018 bracht hij als solist samen Warner Classics en Klara zijn eerste soloplaat uit, samen met Brussels Philharmonic. Zijn vertolkingen van de concerti van Piazzolla en Galliano werden in binnen -en buitenland bejubeld.

Het Gwen Cresens Quartet beleefde zijn vuurdoop voor 10.000 toeschouwers tijdens Odegand (Festival van Vlaanderen, Gent) en concerteerde voor een uitverkochte Rode Zaal tijdens Klara in de Singel en een tot de nok gevulde Bijloke tijdens Coté Jardin. Het album Eclectica verschijnt in 2020 op het label Warner Classic.
Credits

Gwen Cresens, accordeon, bandoneon (Orquesta Tanguedia, Kommil Foo, Arno, Raymond) – Janos Bruneel, contrabas (DelVita Group, Jack Van Poll trio) – Matthias Dewaele, drums (De Looze / Machtel / Dewaele trio) – Bart Van Caenegem, piano (Frivole Framboos, Brussels Jazz Orchestra) of Alano Gruarin, piano (Alano Gruarin trio, Jef Neve)

http://www.gwencresens.com

Meer info

Locatie:
De Roma
Turnhoutsebaan 286
2140 Borgerhout