Hart Boven Hard: Jokke Schreurs nodigt uit in Café Rood-Wit in Berchem

zondag 12/03/2017
20:00

Vooreerst is er de “Soundtrack van het Verzet” voor Hart Boven Hard in onze geliefde Rood-Wit in de Generaal Drubbelstraat in Berchem. Hart Boven Hard is een groeiende burgerbeweging die mensen en organisaties (onderwijs, vakbonden, mensen uit de politiek, culturele organisaties, armoedebestrijding, jeugdwerking,…. ga eens naar de site, dan hoef ik dat allemaal niet uit te leggen), mensen en organisaties dus, samenbrengt, die zich zorgen maken over de maatschappelijke en politieke evoluties die er toe geleid hebben dat er nu in het Witte Huis een gevaarlijke gek geïnstalleerd is op zowat de machtigste positie op aarde. Bij ons loopt het zo’n vaart niet. Wij hebben gewoon een opportunistische poenschepper zonder scrupules om ons parlement voor te zitten. Wij houden het kleinschalig en dus komt het wel goed.

Nu gaat er in onze nog steeds teergeliefde Rood-Wit in principe elke derde zondag van de maand een benefiet door voor Hart Boven Hard, maar wil het nu toch wel lukken zeker, dat nét deze maand op de derde zondag een optreden gepland is van Nabou Claerhout met haar groep. Nabou is een jonge tromboniste, en ze is echt geweldig, dus kom ook op 19 maart naar Rood-Wit. Ikzelf kan niet gaan, ik durf zelfs zeggen: kies ervoor om niet te gaan, want die dag zijn Hans Mortelmans en ik uitgenodigd om commentaar te geven bij de film “Django” op de avant-première ervan in Cinema Z in Leuven. Ik heb voorlopig alleen de trailer gezien, met de verbluffende gitaar van Stochelo Rosenberg, en op basis dààrvan kan ik zeggen dat mijn commentaren meer dan lovend zullen zijn, maar dit dus nog onder voorbehoud. In elk geval, Leuven schijnt uitverkocht te zijn, dus ga met gerust hart naar Nabou luisteren.

Maar goed, we wijken af… De “Soundtrack van het Verzet” dus. De formule is alsvolgt: een gastheer/gastvrouw nodigt mensen uit om met hem/haar het podium te delen. Dan wordt er met de bus rondgegaan en de opbrengst gaat naar Hart Boven Hard. Deze maand wordt het gastherenschap waargenomen door Big Dave Reniers en mezelf. Thema: de Blues. Ik hoor sommigen van u al beginnen zuchten van “Wanneer komt die aankondiging nu eindelijk?”. Welnu, hier is ze.

12 maart, 20u, Soundtrack van het Verzet. Met gastheren Big Dave Reniers en Jokke Schreurs. Rood-Wit, Generaal Drubbelstraat in Berchem.

Big Dave is een blok graniet die blues zingt en speelt. Het is goed van met hem op de baan te zijn want dan voelt een mens zich veilig in voorkomende moeilijke situaties. Big Dave en ik hebben de avond samengesteld en we hebben er bijmarx iets moois van gemaakt:

  • Vooreerst zullen we met ons tweeën een aantal liederen ten gehore brengen.
  • En dan hebben we “L’Escaut Blues”, een groep rond de jonge zangeres Nette Mortelmans, dochter van… en haar vader zit ook in de groep. Nette is jong, 19 jaar, en ze heeft nòch de huidskleur, nòch het verleden, nòch het lichaamsvolume om Bessie Smith te zìjn, maar met dié timing, dié feel, dié klank gaat u geen moeite hebben om Bessie Smith aanwezig te voelen.

  • En dan hebben we Lazy Horse. Lazy is gitarist bij Filip Kowlier. We kennen hem al al zijn leven en ik ga hem overtuigen om wat van zijn prachtige Hawaï-muziek te spelen.

  • En dan hebben we de kers op de taart, en dat gaan de anderen mij niet kwalijk nemen. Hooggeacht publiek, …………wij presenteren u……. (Tromgeroffel)…………..(cymbaalslag!) Jeremie Hakeshimana. Jeremie draagt als bijnaam “de Quincy Jones van Burundi”, en terecht. Maar Jeremie heeft zijn medewerking verleend aan een regime-kritische film over Burundi, is daar herkenbaar in beeld gebracht en heeft bericht gekregen dat het beter was voor zijn gezondheid om zich voorlopig in Burundi niet meer te laten zien. Hij woont dus nu tamelijk anoniem in Merksem en is klanktechnieker voor Stad Antwerpen (Dank u! Stad Antwerpen). Het leidt soms tot wat gênante situaties want als hij even een micro uittest, ziet ge de straks optredende artiesten al in mekaar krimpen, zo van “Wat moeten wij hier nog komen doen?”. Hij zingt gewoon ongelooflijk goed. Kom luisteren naar die prachtige mens met zijn heerlijke verhalen, op 12 maart in café Rood-Wit in de Generaal Drubbelstraat (Oh! Wat haat ik de naam van die slachter uit de Eerste Wereldoorlog, maar daar kunnen we nu eenmaal even niets aan doen) in Berchem.r


Vrije bijdrage

Podiumcafé Rood-Wit, Generaal Drubbelstraat 42, 2600 Berchem
http://www.roodwit.be


|Kalender

  • Momenteel bevat onze kalender geen activiteiten.

Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.