Hommage aan Brel door Filip Jordens in de Roma in Antwerpen

vrijdag 27/04/2012
20:30

Hommage à Brel Symphonique

door Filip Jordens, Ensemble Martenot & Gents Universitair Symfonisch Orkest

Vr 27 apr 2012: 20u30 – € 20/18 – zittend

Pour la rosée qui tremble Au calice des fleurs De n’être pas aimée Et ressemble à ton cœur Je t’aime…
(J.Brel)

Filip Jordens en Steven Decraene, dirigent van het begeesterende Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO), gebruiken “ Je t’aime” als inspiratie voor hun symfonische vertaling van het heerlijke oeuvre van Jacques Brel.

Een eerbetoon aan Brel, maar evengoed aan diens muzikale spitsbroeder François Rauber.

Muziekwonder Michel Bisceglia schreef, op bijzonder verzoek, de virtuoze bewerkingen voor orkest.

Het GUSO en Filip Jordens worden op deze bijzondere avond ook nog eens bijgestaan door Alano Gruarin (piano), Christophe Delporte (accordeon) en Evelyn Groynne (Ondes Martenot). Dit ensemble vervolmaakt de muzikale rijkdom van deze Hommage à Brel Symphonique.

Voor de pauze verkent het GUSO symfonische werken van de Franse componisten Claude Debussy en Darius Milhaud. ‘Prélude à l’après midi d’un faune’ (Debussy, 1894) is geïnspireerd door het gelijknamige gedicht van de poëet Mallarmé en verbeeldt een droom op een hete namiddag waarin een Faun met zijn muziek bange nymfen wil verleiden. Claude Debussy gaat in dialoog met dit gedicht en evoceert dezelfde nostalgische en sensuele gevoelens in zijn dromerige prélude.

‘Le boeuf sur le toit’ (1920) was door Darius Milhaud oorspronkelijk bedoeld als muzikale begeleiding voor viool en piano bij een stomme film van Charlie Chaplin, maar mondde uit in een symfonische orkestratie en ballet. Milhaud inspireerde zich voor dit werk op Braziliaanse volksmuziek, maar ook de tango en de rumba bleken een grote invloed te hebben op de componist.

http://www.filipjordens.comhttp://www.guso.be

Meer info: http://www.deroma.be

Zaal
Turnhoutsebaan 286
B-2140 Borgerhout

Ticketbalie
Turnhoutsebaan 327
B-2140 Borgerhout
Tel.: +32(0)3 292 97 40
Fax: +32(0)3 292 97 51
Online tickets


|
Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.