Hommelweekend in ‘t Ey in Belsele

vrijdag 12/05/2017
12:00
zaterdag 13/05/2017
zondag 14/05/2017

Hommelweekend Dag 1: Wilfried Ulrich + Michel Terlinck // concert
vrijdag 12 mei – 21u
We starten ons hommelweekend met een dubbelconcert van twee merkwaardige instrumentalisten. Allebei zijn ze instrumentenbouwer én muzikant. Allebei zijn ze vorsers op gebied van de hommel…

​Wilfried Ulrich
Komt uit het Duitse Norden. Zijn grote passie is de hommel, het instrumentje dat ook in Duitsland gedurende 200 jaar wijdverspreid was én bespeeld werd. Naast hommels bouwt hij alle instrumenten die met snaren bespannen worden en is zijn kunstenaarschap op gebied van houtwerk van hoog niveau. Daarbij is hij ook een begenadigd volksmuzikant die menige eenvoudige liedjes een prachtig jasje weet te geven.

Om ons voor dit weekend in de juiste stemming te brengen concerteert hij als eerste.

Michel Terlinck
Op zijn webstek staat: “Pianostemmer, instrumentenbouwer, componist, muzikant, purist”.
Met deze vijf woorden wordt de veelzijdigheid van Michel duidelijk omschreven. Op het vlak van hommelbouw heeft hij doorgedreven geëxperimenteerd om het klankpalet van het instrument te verrijken. Zijn hommelspel, zowel ‘met het stokje’ als met de vingers van de linkerhand is virtuoos, zijn gecomponeerde melodieën klinken traditioneel en tegelijk fris.
Het is ondertussen bijna twintig jaar geleden dat hij in ‘t Eynde optrad met zijn gezelschap. Vandaag in ‘t Ey brengt hij vanaf 22u een programma dat iedereen zal kunnen boeien. We spraken af dat hij ‘carte blanche‘ krijgt.
Dat wist Michel zéér te waarderen.

In combinatie met Ulrich wordt dit een concertavond voor de feynproever!

Inkom leden € 9 / niet-leden € 12
Graag reserveren (=kosteloos) via de reserveerknop.

Deuren open om 20u
—-

Hommelweekend Dag 2: hommelheyppening // infonamiddag
zaterdag 13 mei – 14u
Het programma voor de infonamiddag over de hommel, gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden!
Tussen de lezingen is er telkens een kwartiertje pauze.

14u – 15u
Wim Bosmans
Is beroepshalve verantwoordelijk voor de Europese traditionele instrumenten of volksinstrumenten in het Muziekinstrumentenmuseum van Brussel (MIM). Hij is een eminentie op gebied van de hommel en gaat het in zijn lezing hebben over de hommel in Vlaanderen.

15u15 – 15u45
Guido Piccard
Is een volbloed volksmuzikant en multi-instrumentalist die zich tot een van de beste chromatische hommelspelers van het land mag noemen. Hij componeerde tientallen, zo niet honderden melodieën die vooral gespeeld kunnen worden op bourdoninstrumenten zoals de hommel. Hij stelt nummers voor uit zijn nog te verschijnen nieuwe muziekbundel.

16u – 16u30
Hans Qaughebeur
Is eveneens een multi-instrumentalist en gekend als muzikant bij Kadril en Laïs en vooral zijn eigen project “Trommelfluit”. In het geheim is hij ook begeesterd door de Hongaarse hommel. Hij komt spelen én vertellen over dit uniek instrument.

16u45 – 17u15
Harlind Libbrecht
Eén van de kleinkinderen van de hommel is de dulcimer. Het instrument verhuisde mee naar Amerika en in het Appalachengebergte ontwikkelde zich dit prachtig instrument. Harlind Libbrecht is mandoline- en dulcimerspeler bij Kadril en illustreert.

17u30 – 18u30
Wilfried Ulrich
Met een lezing over hommelbouw en de Europese geschiedenis van het instrument.

18u30 – ?
Bezoek ateliers Peter Verhoeven

​Inkom leden en niet-leden: Gratis
Reserveren is niet nodig.

Deuren open om 13u

Hommelweekend Dag 2: Groep Jan Smed // Baleynbal
zaterdag 13 mei – 21u
De groep Jan Smed was een van de allereerste jonge groepen die op het einde van de jaren 1960 de muzikale tradities uit eigen streek nieuw leven inbliezen én kan op een boeiende carrière bogen. Zij leggen zich vooral toe op dansmuziek uit Midden-Brabant en uit de Antwerpse Kempen en blijven het liefste dicht bij de bron van de volksmuziek.

Ritteke bespeelt sedert 1975 de hommel in de groep. Samen met haar man Wim ging ze in ons land op bezoek bij de laatste hommelspelers van de oude generatie. Wim Bosmans, Ivo Lemahieu, Ritteke Demeulenare, Francis Marrant en stichtend lid Charly Vandenputte spelen ten dans!
​​
Inkom leden € 7 / niet-leden € 10
Reserveren niet nodig.

Deuren open om 20u

Hommelweekend Dag 3: Webbesnaren herstemd // concert
zondag 14 mei – 16u
We hoeven je ze niet voor te stellen: Guido Piccard en Philip Masure hebben beiden ruimschoots hun sporen in de folkwereld verdiend, en terecht!

Ongeveer 20 jaar geleden bracht dit duo een meesterwerkje uit: “Webbesnaren”. Op de cd speelt Guido cister én hommel, Philip speelt vooral gitaar. De cd staat vol met geraffineerde muziekjes, verfijnd en virtuoos gespeeld.

Na de cd gingen beide muzikanten hun eigen weg. Toch was er nog veel materiaal over en hebben beide vrienden elkaar opnieuw gevonden. En jawel, er wordt weer gewerkt aan een vervolg op “Webbesnaren”.

Wie houdt van fijne, subtiele en goed gespeelde muziek mag dit concert niet missen. Met Guido en Philip spraken we dan ook af om dit concert “Webbesnaren herstemd” te noemen.

De cd is dan wel niet afgeraakt, goesting en muziek zijn er in overvloed!


Inkom leden € 8 / niet-leden € 11
Graag reserveren (=kosteloos) via de reserveerknop.

Deuren open om 15u
Reserveer

Hommelweekend Dag 3: L’épinette des Vosges // concert met aansluitend jam
zondag 14 mei – 20u
We sluiten ons hommelweekend af met een gratis concert van het trio L’épinette des Vosges en aansluitend een open jam.

Het trio is het initiatief van Pierre Duval die de traditie van de hommel uit de Vogezen wil bewaren en uitdragen. Sedert 1997 bezoeken hij en zijn medespelers uit Plombières-les-Bains, Marie Besombes en Mario Bomont, diverse festivals en andere evenementen en geven zij initiatielessen hommel aan jong en oud. Hun bedoeling ligt in het bewaren van de authentieke Vogese hommel. Ze brachten reeds twee cd’s uit en traden vorig jaar op in het MIM in Brussel.

Het trio speelt ongeveer 45 minuten, waarna er een jam is met alle aanwezige muzikanten.

Dit weekend heeft niet de bedoeling om allesomvattend te zijn, maar om het grote publiek met een boeiend
instrument te laten kennis maken.

Gratis inkom, reservatie niet nodig.

Deuren open om 19u

Meer info

Muziekclub ‘t Ey vzw
Koutermolenstraat 6b
9111 Belsele
03 772 11 93
0497 35 46 94

http://www.tey.be


|Kalender


Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.