Interview met Jenke Goffa van Terra Meiga dat in oktober 15 jaar bestaat

29 september 2010

Terra Meiga is een Galicisch eetcafé op de Vlaamse Kaai dat 15 jaar geleden door een Galiciër is opgestart en dat 1,5 jaar later overgenomen werd door Jenke Goffa. Om 15 jaar Terra Meiga te vieren, organiseert ze in oktober een feestmaand met allerlei optredens en vertellingen. En dat is voor Folk in Antwerpen reden genoeg om een gesprek met haar te hebben.

Jenke GoffaJenke Goffa (JG): Galicië noemt zich het Terra Meiga. Het is het Galicische woord voor het land van de Heksen. Waarom het land van de heksen? De Kelten hebben daar 300 jaar gezeten en de heksen zijn afkomstig van de Kelten. Men denkt dat ik een heks ben, maar dat heeft er niets mee te maken. Ik ben geen heks, alhoewel ik aan mijn kleinkinderen wijsmaak dat ik wel kan vliegen met mijn bezem. Kijk maar op mijn website, daar zie je het bewijs op mijn blog.

Folk in antwerpen (FiA): Terra Meiga is opgericht door een Galiciër, maar je hebt dus zelf geen Galicische roots?
JG: Nee, ik ben heel veel in Galicië geweest en heb twee maal de camino gedaan vanuit Asturias. Ik heb de prachtigste foto’s van Galicië. Als ik er over begin, kan ik nog een uur praten. Begin je over de Kelten, kan ik nog uren vertellen. Het is een thema dat mij danig boeit. Het was op mijn lijf geschreven. En nu ik wil het zelf terug overgeven.

FiA: Op het internet staan daarover inderdaad een aantal berichtjes. Is dat nog altijd het plan?
JG: Dat is inderdaad nog steeds het plan. Alhoewel mijn klanten zeggen dat ik hier enorm goed pas. Wanneer ik aan de tafels uitleg geef over onze suggesties komen er altijd vragen over :”Wat wil Terra Meiga zeggen?” “Waarom die heksen?” “Wie waren de Kelten?”. Dan geef ik graag uitleg. Zelfs klanten die naar Galicië op reis willen, komen naar hier voor uitleg. Maar mijn overnemer (wanneer die er ooit komt) zal al die informatie meekrijgen en voor de klant zal er niets veranderen, daar zal ik mijn best voor doen, want mijn lieve klantjes betekenen veel voor mij.

FiA: Er zijn nu allerlei optredens, is er van het begin altijd aandacht geweest voor muziek?
JG: Jazeker, wij spelen alleen folk en keltisch en wereldmuziek. Wij zijn eerst begonnen met vertellingen. Muzikanten die hier onverwachts kwamen, pakten hun doedelzak, hun trekzak of wat ze ook bij hadden en dan speelden zij spontaan. Dat was hier vroeger continu zo, maar die vertellingen waren elke laatste maandag van de maand. Dat waren heksenverhalen, Ierse verhalen of een verhaal uit Galicië, gebracht door oa. Karel Verleyen, een ongelofelijke verteller, ook Ron Langenus uit Mechelen, Jan Verbanck en Jean Bosco Safari. Aafke Bruining is op het ogenblik mijn hoofdvertelster. Zij is een actrice en acteert haar verhaal en dat is zalig om bezig te zien. Nadat Karel Verleyen overleden is ben ik met mijn vaste maandagen gestopt.

FiA: Als je muzikanten vraagt voor een optreden, wordt dat dan rechtstreeks met hen afgesproken of is dat via hun management?
JG: Iedereen die hier in oktober optreedt is klant van mij. Ze zijn allen vereerd om mee te mogen vieren. De optredens gaan van Keltische folk naar Antwerpse smartlappen en ik heb zelfs een jonge groep uit Lier die Rockabilly spelen en dan nog een paar oude rakkers die muziek van vroeger komen spelen. Ook onze stadsdichter, Peter Holvoet-Hanssen doet mee, dat vind ik een hele eer.

FiA: Tijdens de feestmaand staan er ook een aantal bekende folknamen op het programma. We zullen ze misschien eens overlopen.
JG: Op 1 oktober komen Philip Masure en Helen Flaherty. Philip komt hier al van de eerste dag. Laïs komt op 6 oktober a capella zingen. Die meisjes komen ook al helemaal van in het begin, van voordat zij hun eertse cd hadden gemaakt. Medra komt op 9 oktober. Dat zijn drie mannen die Amerikaanse folk, bluegrass spelen met de banjo. Een dag later komt Aafke Bruining met De Witte Wive, een verhaal dat haar grootvader geschreven heeft en dat zich afspeelt in de 14de eeuw. Het is een heel grappig verhaal, maar ook heel spannend. Half 7 doenker, met Jimmy die vroeger bij Katastroof gespeeld heeft, komt op 2 oktober en ook de andere groep met Jimmy, JB Connection, op woensdag 13 oktober. Op 15 oktober komt Jean Bosco Safari met zijn nieuwe CD Private Revoluton. Er is ook de Frivole Framboos op 19 oktober, dat is lachen. Op 20 oktober komen Gaiteiros de Amberes, Raphaël De Cock met mensen van de groep A Contrabanda en zij gaan de queimada spelen, want ik maak hier de queimada natuurlijk. En dan de 22ste, ook heel leuk, komen Stefan Timmermans (Madingma), Thomas De Smet (Think of one) en Harald Bauweraerts (Embrun) . Zij vormen speciaal voor deze avond een Trio. Op 27 oktober komt onze stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen. Om af te sluiten komt op 31 oktober Cromlech van Ortwin Bauweraerts, die Keltische muziek spelen en die dag gaan we ook een queimada maken.

FiA: Zijn er nog muzikale plannen voor na oktober?
JG: Berline had er al heel graag bij geweest, maar zij konden helaas niet, dus komen zij eind november of tegen de feestdagen. In December komt Thomas Fiorini met Walter Meuris. Zij gaan Rockabilly spelen, zal ook fantastische sfeer worden. Wanda Joosten is met een nieuw project bezig en zal dat hier komen Try outen. etc … Je ziet we blijven cultureel actief bezig.

FiA: Zijn er dan misschien samenwerkingen met andere organisatoren?
JG: Ik doe altijd alles alleen. Bijvoorbeeld Zuiderzinnen bestaat nu 10 jaar. Dus tijdens Zuiderzinnen heb ik hier mijn eigen ding, zo ben ik. Dat is het beste, dan heb je het beter in de hand.

FiA: Welke muzikanten zou je graag eens in Terra Meiga laten optreden? Het mag utopisch zijn.
JG: Carlos Núñez zou ik heel graag eens hebben. Ik zou er zoveel willen, zoals bijvoorbeeld Hevia, ook een Galiciër is. Van Aitan bijvoorbeeld heb ik ook heel veel cd’s, maar ook Loreena McKennitt en Susana Seivane. Als die zouden langskomen!

FiA: En dan als laatste vraag, waarom moeten mensen zeker eens langs Terra Meiga komen?
JG: Voor de gezelligheid, voor de romantiek en voor de sfeer. Ik heb echt een publiek waarbij er bijvoorbeeld heel weinig echtscheidingen zijn. Die mensen kwamen hier jaren geleden voor hun eerste kus en die komen nu nog altijd, maar dan met hun kindjes. En ik leef daar dan ook enorm hard met mee. Ik heb klanten die zelfs hun trouwfeest hier hebben gegeven. Ook mensen die van hieruit naar Santiago de Compostella vertrekken, heb ik ook al dikwijls meegemaakt. Zij krijgen een heksje mee als geluksbrenger. Ik heb een heel zalig publiek, nooit ambras. Mensen die dezelfde interesses hebben, dat klikt samen en dat is ook het soort volk dat het interieur kan appreciëren. Ik heb hier een heel gevarieerd publiek, van heel rijk tot een arme student en die zitten naast elkaar en dat kan hier. Gevarieerd, maar psychologisch op dezelfde golflengte. Ik ben voor zaken die hun eigenheid uitstralen en ik zeg altijd “naar Terra Meiga komen is een beetje op reis gaan”.

Terra Meiga
Vlaamsekaai 64 , 2000 Antwerpen
Telefoon: 03/248.73.71
Fax: 03/248.73.71
E-mail: eb.ag1685465314ieMar1685465314reT@o1685465314fnI1685465314Kalender

donderdag 1 juni 2023

vrijdag 2 juni 2023

zaterdag 3 juni 2023

zondag 4 juni 2023

vrijdag 9 juni 2023

zondag 11 juni 2023

woensdag 14 juni 2023

zondag 25 juni 2023

maandag 26 juni 2023