Jan Garbarek Group ft. Trilok Gurtu in De Roma

vrijdag 4/10/2019
20:00

De Noorse muzikant Jan Garbarek hoorde in 1961 jazzsaxofonist John Coltrane op de radio spelen. De toen 14-jarige jongeman besliste op dat moment dat hij zelf een saxofonist zou worden, en zo geschiedde. Hij leerde zichzelf het instrument bespelen en nauwelijks vijf jaar later stond hij met zijn eerste band op het podium van het gekende Molde Festival. Vandaag, op 72-jarige leeftijd en bijna 60 jaar later, geldt Garbarek als een van de belangrijkste én meest originele stemmen in de Europese jazzscene.

“De menselijke stem is mijn muzikale leidraad”, verklaart Garbarek. De melodieën die hij uit zijn saxofoon tovert haalt hij dan ook niet alleen uit het klassieke jazzrepertoire. Zo geraakte hij gaandeweg geïnspireerd door zanglijnen uit Noorse folkloremuziek. Zijn muziek krijgt daardoor een heel eigen intensiteit en een grote poëtische kwaliteit. Garbarek speelt graag met contrasten: zijn saxofoon klinkt nu weer helder als het water uit een fjord, dan weer verstild als een donker woud.

Maar even bepalend voor de unieke sound van Jan Garbarek is de vrije improvisatie met andere muzikanten. In De Roma deelt de Noor het podium met zijn vaste pianist Rainer Brüninghaus, bassist Yuri Daniel uit Brazilië en percussionist Trilok Gurtu uit India. Zo luistert Garbarek niet alleen naar zijn eigen geluid uit het Hoge Noorden, maar speelt hij volgens wat de winden uit verschillende werelddelen hem aanreiken. Houd je klaar voor een memorabele muzikale avond, ongelooflijk rijk en altijd verrassend.

Prijs: € 37 – € 39

Locatie: De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout

Meer info: https://www.deroma.be/nl/agenda/jan-garbarek-group-ft-trilok-gurtu/68/


|
Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.