De Rijke Armoede van de Trekharmonika in 't Ey in Belsele

  • zondag 26 september 2021 (15:00)

HERDENKING GEERT VAN DEN ELSACKER Begin dit jaar was het 30 jaar geleden dat Geert Van Den Elsacker door een dronken automobilist uit het leven werd weggeplukt. Die avond had Geert met een aantal vrienden nog een gezellige avond in het Antwerpse podiumcafé de Muziekdoos beleefd. Het was spijtig genoeg de laatste avond die hij met zijn vrienden deelde.

Geert was een getalenteerd diatonisch accordeonspeler die erg veel voor de folkscène betekend heeft. Hij was zelf autodidact die in de jaren '80 les begon te geven. Menig beginnend diatonieker leerde in die periode nummers spelen via zijn cursussen “De Rijke Armoede van de Trekharmonika”, die hij in die periode zelf had samengesteld. Deze cursussen worden nog steeds verspreid en gebruikt tijdens folkstages.

Samen met gitarist Gust den Aantrekker vormde hij Malineur, een veelbelovend duo dat een akoestisch streling voor het oor was. Ze speelden niet alleen in eigen land, maar gingen ook optreden in Parijs en New York. Het duo Malineur werd soms uitgebreid tot een trio en kende trouwens meerdere samenstellingen. Violist Nick Boons en multi-instrumentaliste Lief Verbeeck bijvoorbeeld waren vaak met Malineur te bewonderen.

Dertig jaar na zijn overlijden, Geert zou dit jaar 59 geworden zijn, nemen zijn vroegere vrienden Gust den Aantrekker en Rudy Sturm het initiatief om samen met Muziekclub ‘t Ey deze legende te eren met een muzikale namiddag. Het programma staat volledig in het teken van de door Geert geliefde folkmuziek en in het bijzonder de diatonische accordeon.

Gwen Cresens zag als kind straatmuzikant Geert aan het werk aan de kathedraal in Antwerpen en raakte in de ban van het instrument. Zijn besluit stond toen al vast : hij zou accordeonist, bandoneonist, arrangeur en componist met naam en faam geworden. Hij studeerde klassieke accordeon aan het conservatorium van Antwerpen en volgde masterclasses bij diverse grootmeesters. Hij componeerde en arrangeerde voor Orquesta Tanguedia, Kommil Foo, de Filharmonie, Boudewijn de Groot... U hoorde hem op soundtracks van Terug naar Oosterdonk, De Smaak van de Keyser, Het varken van Madonna, Van vlees en Bloed, Oud België, Firmin… of tijdens De Laatste Show, Vive le Vélo, De 7de dag, Het zomert met…

Cecilia is een trio waarbij de diatonische accordeon een belangrijke rol speelt. Cecilia is voorwaar een schoolvoorbeeld van de traditionele folkgroep. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de groep staat voor dansmuziek “pur sang”: heldere arrangementen, sterke ritmische begeleiding en mooie melodieën die in de herinnering blijven hangen. Accordeoniste Greet staat op deze dag in de kijker en wil haar grote voorbeeld Geert eren…

Pascale Rubens volgde eerst een klassieke opleiding viool, maar werd later verliefd op de diatonische accordeon. U kent haar van Griff, Musaraigne en uiteraard Naragonia. Daarnaast is zij een zeer gerespecteerd lesgeefster die, zowel in binnen- als buitenland, menig leerling op de goede weg zette. Pascale nodigt voor deze bijzondere namiddag een aantal leerlingen/vrienden uit die haar op het podium zullen vergezellen. Zij gebruikt voor haar lessen nog regelmatig de syllabussen van Geert.

De poort van het Ey gaat open om 14u. Om 15u zal Gwen Cresens de muzikale namiddag openen. Daarna volgen de optredens van Cecilia en Pascale Rubens & co. We sluiten de dag af met samenspel. Breng dus zeker uw instrument mee als je mee wil jammen !

Inschrijven is een moet, de namiddag is gratis. We voorzien drank en spijs op een coronaveylige manier met de Foodtruck De Koezina.

Locatie:

Muziekclub 't Ey, Koutermolenstraat 6b, 9111 Belsele

Prijs:

gratis


Kalender

vrijdag 24 september 2021

zondag 26 september 2021

woensdag 29 september 2021

zaterdag 2 oktober 2021

zondag 3 oktober 2021

donderdag 7 oktober 2021

vrijdag 8 oktober 2021

zondag 24 oktober 2021

zaterdag 13 november 2021

zondag 14 november 2021

zaterdag 27 november 2021

dinsdag 30 november 2021

zaterdag 4 december 2021

donderdag 16 december 2021

zondag 19 december 2021