Katastroof in Merksem

zaterdag 14/03/2015

Jos Smos, Zjuul Krapuul en Stef Bef vormen het beruchte Antwerpse trio Katastroof. Sedert decennia het marginaalste dat de Vlaamse showbizz te bieden heeft.

Een korte geschiedenis…
In 1977 steken 4 twintigers de koppen bijeen voor een eenmalig optreden. Het noodlot slaat toe en het kwartet sluit een duivelspact. Omgedoopt tot Katastroof, zijn ze voor een paar pinten te overhalen om Ierse traditionals en volksliedjes te verkrachten tijdens nachtelijke kroegentochten in ondergronds Antwerpen. Jos Smos en Zjuul Krapuul pennen gezwind een repertoire meezingers in het “Plat Aentwaerps” neer. Drinkliederen natuurlijk, maar al gauw ook pakkende ballades en strijdliederen tegen Kerk en Staat. Een doorbraak kan niet uitblijven. Een gewiekste producer strikt de groep. De eerste LP ‘Stront aan de knikker’ wordt op de wereld losgelaten. Kleinburgerlijk Vlaanderen is in shock! Er klinkt geen katastrofale noot op de radio, maar toch worden Zjuul, Jos, Rob en Jimmeke BV’s: ‘Beruchte Vlamingen’.

In de jaren ’80 zwerft Katastroof vanuit de Koekestad uit over Vlaanderen en verspreidt de Antwerpse beschaving in chirolokalen en parochiezalen. Geen dorp is meer veilig als de eindeloze tournee ook in de jaren ’90 langs steeds grotere zalen dendert. Ondanks de mediastilte worden de liederen van Katastroof klassiekers. In 1999 verlaat Jimmeke de groep. Slecht getimed, want even later wordt een remix van “Zuipe!” een onverwachte nummer 1 hit. Katastroof verlaat de underground en wordt een fenomeen. In 2000 staan er 4 van hun composities tegelijk in de top 10.

Nieuw bloed verzekert het voortbestaan van Katastroof in de komende decennia, wanneer snotneus Stef Bef zich in 2002 als muzikant, zanger en songschrijver aansluit bij de groep. Eind 2005 besluit pionier Rob de Snob dat het welletjes is en zegt de groep vaarwel. Zjuul, Jos en Stef gaan verder als trio.

En vandaag? De cafeetjes werden zalen, de zalen werden tenten en de tenten festivals. Ook na 25 albums heeft de meest illegaal gedownloade Vlaamse groep genoeg inspiratie om jaarlijks een nieuw album te lanceren. Zjuul, Jos en Stef volharden in hun ontwikkelingshulp en veroveren nog steeds territorium. Jongere generaties blijven hun muziek ontdekken en trekken in groeiende meutes naar optredens van de ondertussen legendarische groep.

De tand des tijds is kansloos: Katastroof klinkt strijdvaardiger dan ooit.

Wanneer
za 14 mrt 2015 – 20.15 uur

prijzen
Kassa: 12 euro
VVK: 10 euro

locatie
Merksemdok
Emiel Lemineurstraat 72-74
2170 Merksem

EXTRA
Let op: voor deze voorstelling staat het publiek recht en staan er dus geen stoelen in de zaal.

Meer info:
http://www.ccmerksem.be/katastroof


|Katastroof in Merksem

vrijdag 13/04/2012
21:00

Vrijdag 13/04/2012 (startuur: 21u00)

Feesttent Bouckenborgpark, Bredabaan
2170 Merksem

Telefoon 0497/91 21 18

http://www.buurthuisstroboertje.be

http://www.katastroof.be


|Katastroof in Merksem

zaterdag 14/05/2011
21:15

zaterdag 14/05/2011 (startuur: 21u15)

podium thv Kerkhofblommestraat 2, 2170 Merksem

http://www.katastroof.be


|
Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.