links

Op het internet is heel veel informatie te vinden, dus uiteraard ook over folk in het algemeen en in Groot-Antwerpen in het bijzonder. Hieronder lijsten we graag websites op waar je hier meer info over kan vinden.

Koepels
Danspunt: de landelijke organisatie voor amateurdans in Vlaanderen en Brussel.
Muziekmozaïek: het steun- en aanspreekpunt voor iedereen die in Vlaanderen en Brussel met folk en/of jazz bezig en begaan is.

Andere folkwebportalen
Folkroddels: de beste website over folk in Vlaanderen.
Folkforum: de Folkroddels van Nederland.

Dansantererfgoed
Dansantererfgoed: blog van Cor Van Istendael over de geschiedenis van al wat met dansen in Antwerpen te maken heeft.

Antwerpse folkzangers, -zangeressen, -muzikanten en -groepen
ArfeSt: ArfeSt ontstond in Antwerpen in den Heksenketel. Arfest speelt hoofdzakelijk balmuziek geïnspireerd op de Bretoens Fest-Noz en Fest-Deiz, maar ook de gewone dansen voor een volksbal.
Bob, Frank en Zussen: een folkgroep van de meer traditionele strekking uit de Antwerpse regio. Ze wagen zich succesvol aan eigentijdse interpretaties van vocale en instrumentale muziek uit de middeleeuwen en de renaissance.
Eleonor: dwars tegen alle modetrends in komt zangeres Elly Aerden, die in Borgerhout woont , opzetten met gezongen Latijn.  Ze kan daarbij rekenen op klassemuzikanten als Florejan Verschueren, Anne Niepold, Luc Vanden Bosch, Lode Vercampt en Wouter Vandenabeele.
Griff: 3 doedelzakken en zang, al dan niet ondersteund door een ritmesectie. Deze groep bestaat uit klassemuzikanten als Antwerpenaar Raphael De Cock, Rémi Decker en Birgit Bornauw. Ze brengen zeer mooie traditionele en eigen composities.
Hopeloos : deze Antwerpse volksgroep is al 25 jaar bezig met liedjes die niet altijd voor kinderoortjes bestemd zijn. Op begeleiding van akoestische en elektrische gitaren, mandoline, tenor banjo, ukulele, bouzouki, wasbord en tamboerijn brengen ze liedjes over relaties, schoonmoeders, politiek, drinkliederen, sex, …
Laïs: deze drie zangeressen uit Kalmthout moeten eigenlijk niet meer voorgesteld worden. Ze zijn een vaste waarde geworden binnen en buiten de folk.
Sakura: een jonge groep uit Zoersel die met swingende balfolk in een eigentijds jasje hun plaats op de folkpodia aan het veroveren is.
The Quest: drie vrouwenstemmen ondersteund door viool, Keltische harp, fluit, gitaar, accordeon, contrabas en slagwerk. Ze brengen grotendeels eigen nummers, aangevuld met eigen bewerkingen van traditionele volksliederen.
TijDzAt: 5 muzikanten en 2 zangeressen uit Mortsel, Edegem en Aartselaar zingen Antwerpse teksten op Ierse folk. Ze zijn al een 10-tal jaren bezig maar sinds 2012 hebben ze de groep her-tuned. De teksten zijn meestal humoristisch met een volkse kwinkslag.
Twalseree: deze groep met als uitvalsbasis Schoten, is vooral bekend als uitstekende balgroep.

Ontbreekt er volgens jou nog een link in bovenstaand overzicht? Mail die ons dan zeker door en wij plaatsen hem er bij. Folkzangers, -zangeressen, -muzikanten en -groepen die graag op deze pagina willen staan, vermelden zeker wat hun link met Groot-Antwerpen is en/of waar ze vandaan komen.


Kalender

donderdag 1 juni 2023

vrijdag 2 juni 2023

zaterdag 3 juni 2023

zondag 4 juni 2023

vrijdag 9 juni 2023

zondag 11 juni 2023

woensdag 14 juni 2023

zondag 25 juni 2023

maandag 26 juni 2023