Maria de Fátima zingt Amália Rodrigues (fado) in de Roma in Antwerpen

9 december 2010

Maria de Fátima zingt Amália Rodrigues

do 31 mrt 2011: 20u30 – € 16/€ 14 – club zittend

 Amália Rodrigues (1920-1999) was de belangrijkste fadozangeres ooit en is wereldwijd nog steeds een begrip bij de vele liefhebbers van het genre. Maria de Fátima brengt met haar groep de mooiste Amália-klassiekers die een indrukwekkend beeld geven van de hoogte- en dieptepunten van het turbulente leven van de legendarische zangeres.

Maria de Fátima werd in 1961 geboren in Lissabon. Op haar twaalfde nam ze haar eerste fado-album op waarna in de jaren ‘70 vervolgens nog eens 3 albums verschenen. Al op haar veertiende won zij ‘Grand Noite de Fado’, de belangrijkste prijs op het gebied van de fado. In Portugal deelde Maria de Fátima het podium met de grootste fado-artiesten, waaronder Amália Rodrigues, Jorge Fernando en Camané. Ze trad onder meer op in het prestigieuze Maria Victória Theater, voor radio en tv en in diverse casino’s in Portugal.

Tegenwoordig heeft Maria haar basis in Amsterdam. Na een aantal jaren vooral in het Portugese circuit te hebben opgetreden heeft ze de sprong gemaakt naar de nationale én internationale theater- en festivalpodia. Vorig jaar nog stond ze op het podium van De Roma met zanger Thé Lau met het programma ‘Tussen Schelde, Amstel & Taag’.

In 2002 maakte ze samen met haar groep Rosário de cd ‘Foi Deus’, die een verrassende combinatie bevat van traditionele fado met folk- en new-age elementen. Ook in Portugal werd dit bijzondere album enthousiast ontvangen. Daarna volgden ‘Fado Vivo’ (2004), ‘Alma’ (2006) en ‘Memorias de Fado’(2009). Op dat laatste album beschrijft Maria haar muzikale herinneringen aan haar vaderland en in het bijzonder aan haar geboortestad Lissabon. De albums bevatten steeds eigen werk, bekende klassieke fado’s en ballades van ondermeer Amália Rodrigues en Vitorino.

MARIA DE FÁTIMA (ZANG); DANIEL RAPOSO (PORTUGESE GITAAR); ALEIX DE GISPER (KLASSIEKE GITAAR); FELIX HILDENBRAND (CONTRABAS)

http://www.mariadefatima.com

http://www.deroma.be/index.cfm?PageID=19313 

TICKETBALIE De Roma & Rataplan:
T: 03 292 97 40
Turnhoutsebaan 327, 2140 Borgerhout
Openingsuren: ma-vr 9u30-12u30 & 13u30-17u

ZAAL:
Turnhoutsebaan 286
2140 Borgerhout 

http://www.deroma.be