missie

Folk in Antwerpen
Antwerpen is een fantastische stad! Er gebeuren hier veel fijne folkdingen. Zoveel zelfs dat ze niet altijd de weg naar hun publiek vinden. Met deze site willen we het Groot-Antwerpse aanbod aan folk- en volksmuziek en -dans bijeenbrengen en bekend maken bij wie ervan wil weten. We hopen dat dankzij deze site meer mensen hun weg zullen vinden naar de diverse folkactiviteiten in het Antwerpse. Dit ter genoegdoening van henzelf en van de folkorganisatoren.

Werkingsgebied
Het epicentrum van ons observatiegebied is de kathedraal van Antwerpen. Groot-Antwerpen ligt in een straal van 20 km rond dit centrale gebouw. Dat betekent dat de grenzen van onze actieradius liggen in Kalmthout, Westmalle, Lier, Boom en Sint-Niklaas, met een kleine uitstulping tot in Belsele (Antwerpenaars hebben altijd al een groter lapje grond op de linkeroever gewild). Alles daartussen behoort tot Groot-Antwerpen en dus tot het studiegebied van Folk in Antwerpen. Voor folk in andere landsstreken verwijzen we je graag door naar de schitterende website http://www.folkroddels.be.

Wat is folk en wat is het niet?
Folk is in de eerste plaats muziek die wij goed vinden. Het gaat om muziek met wortels in Europese tradities, om muziek die meer om het lijf heeft dan enkel gitaar en drum.
Bijvoorbeeld… klezmer en flamenco hebben wortels in Europa, sommige Amerikaanse muziek ook. Afrikaanse en Aziatische muziek heeft dan weer geen wortels in Europa. Pop en kleinkunst zijn Europees maar hebben geen wortels in de traditie, al is dat natuurlijk voor interpretatie vatbaar (wat met een kleinkunstenaar of singersongwriter die accordeon of viool speelt of in het dialect zingt, hoe oud moet muziek zijn om traditie te zijn,…). Ook de grens tussen folk en jazz blijkt in de praktijk niet altijd duidelijk. Dergelijke muziekgenres zullen dan ook maar met mondjesmaat worden opgenomen in de concertkalender.

Wie zijn wij?
Folk in Antwerpen werd opgericht door Stella Van Hofstraeten en Michel Stuyts, beide overtuigd van het schone dat Groot-Antwerpen op het gebied van folk te bieden heeft en zelf overtuigde consumenten van dit aanbod. We zijn niet gebonden aan één folkinitiatief en komen overal graag waar het goed is. Ondertussen heeft Stella beslist om te stoppen met Folk in Antwerpen, maar Michel gaat er nog enthousiast mee door.


Stella

Michel