Nieuwjaarsgroet – En hoe gaat het met de Folk in Antwerpen?

4 januari 2013

Met ons gaat het goed, dankjewel, en dat 2013 een nieuw fijn folkjaar mag worden voor ons én voor u! Maar hoe gaat het nu eigenlijk met de Folk in het Antwerpse? Na enkele jaren honderden concertjes te hebben ingevoerd, hebben we de indruk dat de interesse voor folk bij concertprogrammatoren van culturele centra wat is stilgevallen. Jazz is weer hip, maar misschien ten koste van de folk? Vooral in de De Roma en in De Rataplan – ook maar nipt van de subsidiesloophamer gered – kom je in 2013 nog folkpareltjes tegen. Met het failliet van Het Zuiderpershuis ging in Antwerpen in 2012 helaas een fantastisch aanbod aan wereldmuziek verloren. Boombal Deurne houdt zich intussen kranig overeind en lijkt terug meer plaats te vinden dan in 2012. En ook het Boombal Intiem Hingene blijft geregeld bals organiseren

Maar er is gelukkig nog meer goed nieuws. Folkclub ’t Ey kon in 2012 heel nipt zijn subsidies behouden en geeft er in 2013 een flinke lap op. En in Antwerpen schoot Folk in’t Stad met folkactiviteiten in Den Beulebak pijlsnel de hoogte in als nieuwe – niet-gesubsidieerde – folkclub. Deze enthousiaste bende folkliefhebbers heeft in 2012 heel wat werk verzet en van Folk in’t Stad al meteen een begrip in de streek gemaakt.  De nieuwe website van Folk in’t Stad toont een mooi programma voor het voorjaar van 2013.

Twee podiumcafés met een zeer fijn gratis aanbod aan kleinschalige, folkgetinte concertjes zijn ook in 2013 absoluut het koesteren en ontdekken waard: Den Hopsack in Antwerpen en Café Rood-Wit in Berchem. Ook wat verder weg in Lier o.a. bij Ripspique beweegt er wat in het clubgenre. Letterlijk bewegen doe je nog steeds in Borgerhout bij de danslessen van Frisse Folk. En als je echt niet voldoende muziek naar je smaak vindt, leer ze dan zelf spelen. Het Antwerpse biedt hiertoe ruime mogelijkheden. En je kan deze zomer ook weer op Folkstage in Kalmthout.

Met http://www.folkinantwerpen.be gaan er dit jaar ook weer flink tegenaan. We willen als website degelijke informatie blijven leveren over àlle folkactiviteiten in onze regio. Heel wat mensen raadplegen regelmatig onze kalender en het mogen er nog altijd meer worden. Want hoe meer mensen we in contact kunnen brengen met folk, hoe liever!

Heb je weet van een folkactiviteit in het Antwerpse die nog niet in onze kalender staat? Laat het ons weten.
Heb je zin om mee te werken aan Folk in Antwerpen als fotograaf, recensent of concertopspeurder? Welkom!

Op een folkvol 2013! Schol!

Stella en Michel