Ontmoetingsruimte Lo Pétillante in de storm

4 januari 2020

Lo Pétillante is een fijne plek met fijne mensen waar geregeld fijne, niet te luide, concertjes worden geprogrammeerd. Helaas zijn er problemen met zonevreemde activiteiten. Wij duimen alvast dat deze fijne plek kan blijven bestaan! Wil je er meer over weten, lees dan het artikel hieronder.

Ontmoetingsruimte Lo Pétillante weerlegt geruchten: “Wij sluiten níét”
Gazet Van Antwerpen – 17/12/2019
Sylvain Liekens

BROECHEM / RANST – Volgens berichten op sociale media zou de ontmoetingsplek Lo Pétillante in Broechem met sluiting bedreigd worden omdat het gebouw in landbouwzone ligt. Initiatiefnemer Youri Hollanders weerlegt die bewering met klem.

“We doen er alles aan om de buurt bij elkaar te brengen. We zijn nu al zeven jaar actief. Onze zaal, waar kleinschalige optredens worden georganiseerd, ligt voor een deel in landbouwgebied”, vertelt Hollanders. “Dat wisten we, maar we waren niet op de hoogte dat we ook een vergunning moesten hebben om er zaken te organiseren. Er is een anonieme klacht tegen ons geformuleerd en de politie heeft een proces-verbaal opgesteld. We zoeken momenteel uit hoe we de zaak kunnen regulariseren. Dat verloopt via de dienst Stedenbouw en duurt een tijdje. We hebben de indruk dat de gemeente ons gunstig gezind is. “

Op sociale media wordt verwezen naar de recente sluiting van De Klaverhoeve, maar die vergelijking klopt niet, aldus Hollanders. “De uitbaters van De Klaverhoeve hebben zelf besloten te stoppen. De problemen worden bij ons vaak veroorzaakt door bezoekers die hun auto op de oprit van buren parkeren. We proberen onze bezoekers te overtuigen te parkeren op de parking aan het Aveve-tuincentrum of langs de Bistweg. We weten op voorhand niet altijd hoeveel mensen naar een optreden komen en sommige chauffeurs parkeren hun auto nogal nonchalant.”

Verstandhouding

Een ander misverstand dat Youri wil opklaren is het idee dat ze een bed and breakfast zouden starten. “We hebben een omgebouwde werfkeet in de tuin staan. Die zou kunnen gebruikt worden door muzikanten die na een laat optreden willen blijven slapen. We hadden dat tot een ‘B&B’ gedoopt en daarom werd door mensen uit de buurt gedacht dat hier veel mensen zouden verblijven. Toen we doorhadden dat dit misverstand ontstaan was, hebben we meteen dat idee afgevoerd. Er is daar trouwens nog nooit iemand blijven slapen.”

Burgemeester De Ryck (N-VA) blijft wat op de vlakte. “De kans op regularisatie hangt natuurlijk af van wat ze vragen. Als er elke week optredens gepland worden, vrees ik toch dat er een probleem is. We hebben nog geen aanvraag gekregen, dus ik kan me nog niet over de zaak uitspreken. De parkeerdruk zorgt voor problemen en daar moet een oplossing voor gevonden worden. De verstandhouding met de buurt zou beter kunnen.”

https://www.gva.be/cnt/dmf20191217_04771710/ontmoetingsruimte-lo-petillante-weerlegt-geruchten-wij-sluiten-niet