Oorlogsvensters (met o.a. Marc Hauman en Wouter Vandenabeele) in De Roma in Borgerhout

woensdag 11/11/2015
20:30

OORLOGSVENSTERS
wo 11 november 2015 • 20u30

DE ROMA
ZITTEND
VVK € 16/14 (KASSA + € 2)

4 augustus kwam heel onherroepelijk de oorlog te ontLuiken
Blies Von Emmich haast letterlijk het deksel van Pandora’s doos
’t Leek al rap dat de Bochen de zomerse picknick zouden fnuiken
Grosse Bertha vond in de stad aan de Maas een gemakkelijke roos …

En zo walsten de Pruisische punthelmen zwierig ons kleine, dappere landje binnen. Oorlogsvensters volgt het strijdgewoel dat bruusk westwaarts zweepte tot het strandde in de verzopen West-Vlaamse moddervlaktes aan de IJzer. Marc Hauman serveert u, vergezeld van een troep topmuzikanten én in de meesterlijke liedtraditie van Wannes Van de Velde, een venster op de Eerste Wereldoorlog in beklijvende verzen, beelden en melodieën. Voor de muzikale arrangementen tekent Wouter Vandenabeele. Marijke Meersman componeerde het decor. Het lijkt niet enkel zo, het ís voyeurisme: binnenkijken door het oorlogsvenster naar een getroffen generatie, aangetast door angst en geweld. In de ranzige gloed van woedende oorlogsluchten spelen nietige mensenschepsels d meest wansmakelijke aller spelen: den Oorlog! Jonge gasten zijn het die avontuurlijk naïef figureren in het stuk van de grote plannenmakers. Hun jeugdige dromen sneuvelen onder de waanzinnige razernij van verraderlijk listige ontwerpen. Moeders zijn het die dagelijks uitkijken naar nieuws van het front of wiens hart wordt verscheurd wanneer ze onder het witte laken het werk van de man met de zeis aanschouwen. Woekeraars zijn het die hun ongeoorloofde winsten binnen rijven ten koste van onbetaalbaar jong leven. De liederen van Marc Hauman vertellen vele kleine verhalen die samen een grote vertelling maken. Oorlogsvensters ontsluit niet enkel gebeurtenissen, gruwelen of korte lichtpuntjes van de Eerste Wereldoorlog, maar belicht deze bedenkelijke bezigheid overal waar het oorlogstoneel wordt opgevoerd. Een raamwerk van emoties en de vraag waarom. Marc Hauman wil, naast een kern van eigen liederen, ook het sterkste werk uit onze eigen (Vlaamse/Nederlandstalige) volkstraditie laten horen. Daarnaast heeft hij ook nog anderstalige folkklassiekers naar het Nederlands vertaald. Ook in de Vlaamse poëzie en bij eigentijdse Vlaamse volks- of kleinkunstzangers vond hij enkele parels over dit onderwerp. Naar het voorbeeld van zijn leermeester Wannes Van de Velde wil zanger en tekstschrijver Marc Hauman teruggrijpen naar het concept van ‘een zanger en zijn groep’. Daarvoor contacteerde hij een van de meest vooraanstaande componisten en arrangeurs van de huidige folk- en wereldmuziekscene, violist Wouter Vandenabeele. Beide muzikanten werkten al al vaker samen in tal van folkproducties. Marc Hauman neemt graag accordeoniste Karin Van Steenlandt mee in dit project. Samen vertegenwoordigden ze ons land op het EBU-festival in Moskou in 2008 en ze speelden vele jaren samen binnen de folkformatie Hauman & de Moeite. Wouter Vandenabeele kent al langer de kwaliteiten van gitarist Bert Van Reeth en zo is de basis gelegd voor een nieuwe folkexpeditie.

MARC HAUMAN (ZANG); WOUTER VANDENABEEL (VIOOL); BERT VAN REETH (GITAAR); KARIN VAN STEENLANDT (ACCORDEON); LARA ROSSEEL (CONTRABAS); JON BIRDSONG (TROMPET); FREDERIK HEIRMAN (TROMBONE); JASMIJN LOOTENS (CELLO); JEAN-PHILIPPE PONCIN (KLARINETTEN); MARIJN THISSEN (ALTVIOOL)

Waar:
De Roma Vzw
Turnhoutsebaan 286
2140 Borgerhout

Meer info


|Kalender


Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.