Op zoek naar kleinschalige folkpodia in het Antwerpse: Les Øffs in de foyer van de Roma in Borgerhout

27 januari 2010

Op woensdag 20 januari speelde LES ØFFS in de foyer van de Roma in Borgerhout. Les Øffs brengen ‘Nederlandstalige balkancabaretfolk’. Ik was benieuwd waar er in die mooie Roma nog een foyer met een klein podium verstopt zou zijn, maar de foyer bleek gewoon de inkomzaal te zijn. Ook mooi natuurlijk.

Les Offs9 Les Offs3 Les Offs6

LES ØFFS trad op in het kader Cultuurcafé Borgherhout, een intiatief van o.a. Recht-Op vzw, dat erop gericht is om kansarmen en anderen samen en op een ongedwongen manier aan cultuur te laten deelnemen. Dit mooie optreden was dan ook helemaal gratis en de zaal zat goed vol met een aangenaam divers en ambiancevol publiek.

Ik hoorde LES ØFFS voor het eerste bij de finale van de Nekka-wedstrijd in 2007. Eerder dat jaar hadden de eitjes al de Folkrally van het Dranouterfolkfestival gewonnen. In de Nekka-finale kwamen ze terecht in een ijzersterke top 3 van nieuw Nederlandstalig talent. Op 1 eindigde de intussen alom gekende Hannelore Bedert met haar prachtige stem en mooie teksten en op 2 het muzikaal surrealistisch getinte duo De Anale Fase die nu ook een eerste CD uit hebben.

Het was een aangenaam weerzien met LES ØFFS, de groep is in alle aspecten nog gegroeid. Les Øffs brengt Nederlandstalige balkancabaretfolk. Muzikaal klinkt het zeer goed, naast de balkangeluiden sluipen er nu ook meer oosterse klanken en ritmes binnen in hun muziek. We hoorden o.a. een Fins, een Egyptisch en een Grieks nummer, uiteraard zwaar onder handen genomen door de muzikale en tekstuele creativiteit van de eitjes. Ook ‘De Herder met een schaap’ van Wannes Van de Velde kreeg een zeer fijne bewerking. Zowel instrumentaal als vocaal staat LES ØFFS sterk. Op het podium staan 5 muzikanten die elk duidelijk hun eigen stijl en accentjes hebben, maar die elkaar ook ruimte geven om op het voorplan te treden en daar ondersteund door de anderen hun ding te doen. Les Offs is een collectief van stuk voor stuk goeie en talentvolle muzikanten die mooie arrangementen en goeie teksten maken en dat goed aaneenlijmen met humor en cabaret.

LES ØFFS heeft alles om een groot publiek te kunnen boeien: humor, verstaanbare en originele teksten, mooie zangpartijen en een gevarieerd instrumentarium dat zowel melodisch als ritmisch zeer mooie dingen doet en goed samenhangt. De eitjes zijn gegroeid en ik heb ervan genoten, net zoals de rest van het uiteenlopende publiek!

LES ØFFS zijn: Annemie Van Daele: viool & zang; Dimi Dumo: mondharmonica & zang; Karsten Devilder: gitaar & zang; Kris Van Daele: contrabas & zang; Michel Bazzoni: percussie & zang.

Les Offs1 Les Offs2 Les Offs3 Les Offs4 Les Offs5 Les Offs6 Les Offs7 Les Offs8 Les Offs9