Op zoek naar kleinschalige folkpodia in het Antwerpse: verslag cd-voorstelling Agge Nebbisj in het cultuurstation Tracé in Ekeren

26 januari 2010

Wat doet een Antwerpenaar nu folkclub den Heksenketel er niet meer is? Op zoek gaan naar andere plekjes waar het kleinschalig goed is om te zijn natuurlijk. We vonden er de afgelopen weken drie. Op 10 januari speelde de Nederlandse klezmerband AGGE NEBBISJ in het Cultuurstation Tracé in Ekeren.  

Eerst was er AGGE NEBBISJ, in een cultuurstationnetje op zondag 10 januari in de sneeuw. Het cultuurstation Tracé in Ekeren is een oud spoorwegstation dat niet meer wordt gebruikt, al stopt de trein er nog steeds elk uur. “Het opknappen van het oude stationsgebouw is ontstaan vanuit een positief verzet tegen het al te willekeurig verwerpen of weggooien”, aldus de bezielers. Heerlijk om op zondagmiddag uit de trein te stappen en meteen op de juiste plek te zijn. Op andere momenten is dit gerenoveerde gebouwtje tentoonstellingsruimte, cursusatelier en nog veel meer. Maar in principe elke eerste zondagnamiddag van de maand, onder impuls van Geert Schraepen, heeft deze plek iets met folk.

De akoestiek is er goed en het is er bijzonder gezellig. Dat wisten de mensen van AGGE NEBBISJ, een klezmergroep uit Bergen-Op-Zoom ook, want ze kwamen er al voor de derde keer optreden. De dag na het optreden was het verloren maandag, en dus kregen de Nederlandse Joden worstenbrood voorgeschoteld, een typisch Antwerpse gewoonte op verloren maandag. Gelukkig bleek de achtkoppige band maar uit één enkele halve jood te bestaan, dus raakten de worstenbroden zo goed als allemaal op.

AGGE NEBBISJ bestaat 7 jaar en is intussen aan zijn derde CD toe. Deze heeft als thema ‘het Joodse huwelijk’. Het publiek werd meegenomen op een muzikale trip vanaf verliefdheid en eerste ontmoeting tot het uitbundige Joodse huwelijksfeest. Agge Nebbisj speelt uiteenlopende stijlen in de klezmertraditie variërend van traditionele tot jazzy interpretaties waarin klarinet, de viool en de accordeon een centrale plaats innemen. Ook de trombone (schuiftrompet) heeft een zeer fijne rol in het geheel. Van ingetogen, met liefde bezongen, Jiddische nummers tot swingende en opzwepende bulgars maakte Agge Nebbisj van het optreden een feestelijke gebeurtenis.

Al hoorde ik van de ‘anciens’ dat hun vorige doortocht in het stationnetje nóg stomender was. Maar ik vond het zelf al meer dan stomend en mooi genoeg voor zo’n fijne, koude zondagmiddag. Naar goeie gewoonte werd er na het concert nog wat gejamd onder impuls van muzikanten van ARFEST en bijgepraat, om dan netjes om 18u de deuren te sluiten. Zeer fijn, zo’n folkend stationnetje!

AGGE NEBBISJ is: Eveline Borghouts: zang; Jack Paluch: zang, klarinet, sopraansax, fluit; Karlijn Riedijk: viool, zang; Harry Janvier: slagwerk; Benny Kouwenhoven: accordeon; Ben Meesters: bastuba, contrabas; Rob Meuleman: trombone, gitaar; Rob De Zwart: gitaar, banjo, mandoline.

Agge Nebbisj

Agge Nebbisj

Agge Nebbisj

Agge Nebbisj