Op zoek naar kleinschalige folkpodia in het Antwerpse: Waïra in het Werkhuys in Borgerhout

26 januari 2010

Op 13 januari speelde WAÏRA, etnische muziek met Jackie Janssens en Raphaël De Cock, in het Werkhuys in Borgerhout. Het Werkhuys, op een boogscheut van de Roma en volksmuziekschool Ward De Beer, is de laatste tijd een broeihaard voor folkgetinte ontmoetingen. Het Werkhuys is ontstaan als een anarchistisch-creatieve werkplek en is intussen geëvolueerd tot een van de culturele ontmoetingscentra van de stad Antwerpen. Er worden heel wat cursussen georganiseerd o.a. door Jackie Janssens en Raphaël De Cock, de muzikanten van volksmuziekschool Ward De Beer komen er regelmatig over de vloer, net zoals de dansers van de volks- en zwaarddansgroep LANGE WAPPER van Katrien Van Craenenbroek, en natuurlijk vind je er ook nog veel ander schoon volk… En af en toe gaan er ook optredentjes door, zoals dat van Waïra.

 WAÏRA komt van het Quitchwa (een oude indianentaal uit het Andesgebied) en betekent wind. Waïra brengt muziek met tal van etnische instrumenten en mengt muzikale stijlen van heel verschillende plaatsen op onze planeet. Waïra bestaat uit frontvrouw Jackie Janssens, die o.a. als (keel)zang- en didjeridoo-experte cursussen organiseert. Haar companen zijn Raphaël De Cock, gekend van o.a. Griff, en de jazzpercussionist Céderic Didier.

WAÏRA nam de luisteraars mee op een trip doorheen de hele wereld, van Australische didjeridoo, over Siberische keelzang en mondharpen, over Gallicische klanken, Indische melodieën, Mongoolse liederen, een Belgische frietkotblues,… Het eerste nummer werd gespeeld met 2 schelphoorns in combinatie met een schuiftrompet en zette meteen de toon voor de creatieve manier waarop deze muzikanten muziek uit de hele wereld combineren en naar hun hand zetten. Er staan drie heel uiteenlopende muzikanten op het podium, en dat maakt het zo mooi. Percussionist Céderic Didier toonde dat je ook met een vol, halfvol en leeg Duvelglas (al naargelang de vordering van het nummer) muziek kan maken. De Gallicische wortels van Raphaël De Cock gecombineerd met het Russische bloed van Jackie Janssens leidt tot mooie instrumentale en vocale combinaties. De 3 muzikanten zijn goed in het improviseren, maar trappen niet in de valkuil hun nummers te lang te laten duren. Dat maakt dat je als luisteraar constant geboeid blijft door de variatie van al het boeiends en schoons dat er op het podium gebeurt. WAÏRA is nog een relatief jonge groep die zeker kansen verdient omwille van de muzikale en didactische waarde van de muziek die ze brengen.

Waïra bestaat uit Jackie Janssens: zang, mondharpen, keelzang, Indisch harmonium, didgeridoo; Raphaël De Cock: zang, mondharpen, keelzang, fluiten, pandereita, schelp, chatkhan-zither, Turkse clarinet, hulusi (Chinese kalebas-hobo); Céderic Didier: jazz-percussionist (drum + allerlei percussie), zang.

Waïra