Penguin Cafe in De Roma

3 januari 2020

Unieke eclectische en symfonische muziek, voor fans van Portico Quartet, Nils Frahm, Ólafur Arnalds en Hauschka.

De muziek van Penguin Cafe kan je onmogelijk in één genre onderbrengen. Bezieler Simon Jeffes vond zijn inspiratie dan ook op een bijzondere manier. In de vroege jaren 70 had hij na een voedselvergiftiging enkele hevige koortsdromen. Daarin zag hij mensen in kamers in grote woonblokken, die enkel naar televisieschermen staarden en letterlijk naast elkaar leefden. In één kamer zat een muzikant achter een hele set instrumenten, maar hij had een hoofdtelefoon op. Er moet dus muziek hebben geklonken, maar niemand kon het horen.

Met zijn eigen Penguin Cafe Orchestra wilde Jeffes een plaats creëren waar mensen wél konden samenkomen om te genieten van muziek. Muziek die klonk hoe muziek volgens hem moest klinken, en die dus door allerlei stijlen werd beïnvloed. Simon Jeffes stierf in 1997, maar zijn zoon Arthur zet zijn levenswerk sindsdien verder als Penguin Cafe. Als je de groep hoort spelen, hoor je vanalles: Afrikaanse en Braziliaanse geluiden in de ritmes, minimalistische klassieke muziek in de strijkakkoorden, Aziatische invloeden in de harmonie, elektrische beats die doen denken aan Kraftwerk… Maar boven alles neemt de muziek je mee naar een nieuw dromerig universum.

In De Roma presenteert de unieke band het pas uitgebrachte album Handfuls of Night, de langverwachte opvolger van The Imperfect Sea uit 2017. En opnieuw komt de inspiratie voor de muziek uit onverwachte hoek. “Door een project met Greenpeace in 2018 ontdekte ik dat in Antartica drie soorten pinguïns leven, elk met hun eigen karakteristieken. Zij vormden de inspiratie voor de core pieces van het nieuwe album”, verklaart Arhtur Jeffes. “Het gevoel van eindeloze ruimte en tijdloze schoonheid – typerend voor de natuur waarin de pinguïns leven – is de perfecte context om iets nieuws te creëren.”

Locatie:
De Roma
Turnhoutsebaan 286
2140 Borgerhout

Meer info:
https://www.deroma.be/nl/agenda/penguin-cafe/162/