Pentadox + Natasha Kelly in de Rataplan in Borgerhout

5 januari 2020

PENTADOX + NATASHA KELLY

• DO 6/2 • 20.00 U • Tickets

Natashia Kelly Group

De Belgisch-Ierse zangeres Natashia Kelly zoekt over stijl- en landsgrenzen heen naar vormen van expressie. Geworteld in tradities die soms eeuwen teruggaan, maar met de blik op morgen gericht, gretig zoekend naar onontgonnen terrein. Zo omarmt ze ook haar persoonlijke roots via de Ierse traditie van de ‘sean-nòs singing’, die ontstaat vanuit een diepmenselijke gevoelservaring. Met haar trio gaat ze op zoek naar een slalombeweging tussen stilte en ritmische trance, met a capella momenten, improvisaties en een poëtische rode draad.

Met haar compagnons de route Brice Soniano (Rawfishboys, Carate Urio Orchestra, Ben Sluijs ¾ Peace,…) op contrabas en Jan Ghesquière (Sinister Sister, Molten Penguin) op elektrische gitaar vormt Kelly een avontuurlijke groep waarmee ze vooral eigen composities brengt. Hun geliefkoosde middelen zijn de song en de improvisatie. De muziek beweegt vrij in een hecht samenspel, subtiel en met een verscheidenheid aan klankkleuren, open voor exotische invloeden, jazz en hedendaagse muziek. Het ritme, zonder drums, wordt gedragen door een ostinato – zoals de golf de surfer draagt – en het evenwicht op die surfplank vraagt een grote alertheid, het aanvoelen van elkaar. De inhoud van de teksten zal het zingen bepalen, het zingen van het hart. De zang heeft een ritmische vrijheid en de melodie varieert naargelang de inhoud van het moment.

Zowel Kelly, Soniano als Ghesquière worden regelmatig omschreven als jazzmuzikanten. Een terechte observatie, want ze hebben er ook die studies opzitten en creëren regelmatig muziek die als ‘jazz’ omschreven kan worden. Toch gaan ze ook verder, zoeken ze regelmatig buiten dat kader naar een authentiek geluid dat regelmatig uithaalt met een verrassend emotionele impact.

“Misschien is dat wat de muziek van de Natashia Kelly Group nog het meest typeert: je hoort elke keer andere dingen, wordt verrast door de rijkheid aan nuances en de variatie in de klankkleuren. En ook: hoe dichter je komt, en hoe aandachtiger je luistert, hoe rijker de schakeringen worden.” – Enola Magazine

NATASHIA KELLY ZANG, COMPOSITIE
JAN GHESQUIÈRE ELEKTRISCHE GITAAR
BRICE SONIANO CONTRABAS


Pentadox

Pentadox is de hedendaagse Belgische jazzband van de pianist Bram De Looze (die onlangs nog furore maakte met zijn soloproject), saxtalent Sylvain Debaisieux en topdrummer Samuel Ber. Ze smokkelen elementen uit de moderne klassiek, avant-garde en geïmproviseerde muziek binnen in hun bevlogen interactie. Zo creëren ze een geslaagde mix van intuïtie en intellect, van structuur en vrijheid. Elke compositie heeft een eigen set van regels, melodische fragmenten, ritmische patronen en concepten. Met een frisse en avontuurlijke benadering gaan ze vervolgens op ontdekking door de mogelijkheden.

Opnieuw staat er een jonge band op die geworteld is in de traditie, maar geen schrik heeft om diezelfde traditie op zijn kop te zetten met een waaier aan strategieën. Bram De Looze (LABtrio, Verheyen-De Looze-Baron,…), die in geen tijd uitgegroeid is tot een van de centrale spelers van de Belgische jazz, stond de voorbije periode volop in de kijker met zijn soloproject, en ziet tenorsaxofonist Sylvain Debaisieux (Eve Beuvens, Lynn Cassiers’ Imaginary Band,…) ook regelmatig bij Stéphane Galland & (The Mystery of) KEM. Collega Samuel Ber speelde met een indrukwekkende lijst aanstormende generatiegenoten, maar ook grote sier maakte naast zwaargewichten als Jozef Dumoulin en Tony Malaby.

Het eerste wapenfeit van Pentadox was een samenwerking met baritonsaxofonist Bo Van der Werf en de Franse altsaxofonist Guillaume Orti. Een paar maanden na het ontstaan van Pentadox in 2015 tijdens een residentie in Jazz Station (Brussel), werd de band geselecteerd als Belgische finalist op de B-Jazz International Contest 2016. In juli 2018 won Pentadox de wedstrijd van Jong JazzTalent Gent, georganiseerd door Gent Jazz Festival. Dankzij deze award krijgt een tweede project vorm, dat gepresenteerd zal worden op Gent Jazz Festival 2019.

Na een tweede residentie namen ze hun debuutalbum Between op (release in december 2018). Daarop valt te horen hoe mooi ze trouw blijven aan de gedachte dat een compositie binnen de jazz geen twee keer hetzelfde klinkt. De muzikanten werken met een set regels, zoals in een bordspel, maar zijn vrij om die op elk moment naar hun hand te zetten of de elasticiteit ervan uit te testen. Dat leidt steeds opnieuw tot vernuftig en fris samenspel dat niet enkel de luisteraars, maar ook de muzikanten zelf zal verrassen.

Voor het concert in Rataplan wordt het trio uitgebreid tot een elektroakoestisch sextet, nl. ‘Fragments of Expansion’. In deze bezetting wordt geëxperimenteerd met een centraal gegeven binnen de jazz: het evenwicht tussen compositie en improvisatie. Het bijzondere is dat de band wil proberen om structuur binnen te brengen in improvisaties, en niet andersom. Dat doen ze door een verdubbeling van de instrumentatie en het gebruik van elektronica. De sonische mogelijkheden worden zo nog groter en uitdagender. Het eerste concert van het sextet vindt plaats op Gent Jazz 2019.

“Their music, which hints at influences from classical, avant-garde and improvised music, is – true to the nature of these fantastic musicians – full of adventure and breaking new ground. – Writteninmusic.com

SYLVAIN DEBAISIEUX TENORSAXOFOON
BRAM DE LOOZE PIANO
SAMUEL BER DRUMS

NICK DUNSTON CONTRABAS
WESTON OLENCKI ELEKTRONICA, TROMBONE
LESTER ST-LOUIS CELLO

Meer info

Rataplan vzw
Wijnegemstraat 27, 2140 Borgerhout

Meer info: http://www.rataplanvzw.be