stART in Deurne

20 oktober 2009

stART

Is kunst je ding, dan is stART iets voor jou! Muziekcentrum Trix wordt omgevormd tot een bruisende, kleurrijke, culturele place-to-be waar je allerlei dingen kan uitproberen, proeven, bekijken, beluisteren en beleven!

Je kan er workshops volgen, optredens bijwonen, exposities bekijken, kennis maken met andere kunstenaars, advies inwinnen en nog zoveel meer. Maar je kan ook gewoon eens langskomen, de sfeer opsnuiven en genieten.
Hier vind je een groots programma. Surf, kijk, kies en kom langs op zaterdag 24 oktober 2009, vanaf 14u in Muziekcentrum Trix, Antwerpen.

HOOFDPODIUM RODE ZONE

14:30 – 15:30
Amahoro
door Koor&Stem

Muziek is een universele taal. Het samen zingen, brengt mensen dichter bij elkaar. Dit solidariteitskoor brengt een boodschap van vriendschap, warmte in de samenleving, verdraagzaamheid en wereldvrede. Liederen over oorlog en vrede, onrecht en hoop krijgen een prominente plaats in hun repertoire.

Kom, luister en neem eens een positief geluid mee naar huis.
HOOFDPODIUM RODE ZONE

15:45 – 17:15
Trojka
door Internationaal Comité

Gipsy, viool, energie …
Russische en Oekraïense volksmuziek maar ook moderne liedjes…
Verrassend, opzwepend en reuze gezellig…
Dat is Trojka!
Laat je meeslepen en geniet.
HOOFDPODIUM RODE ZONE

17:30 – 18:00
Karavaan
door Dansstudio Arlekino

Dansen tussen de sterren van duizend-en-één nacht… Dansstudio Arlekino brengt een aantal hoogtepunten uit de voorstelling “Layla Saïda”.

Dansstudio Arlekino vzw is een dansschool met afdelingen in Antwerpen, Hove en Wilrijk. Ze draagt vanaf 1 maart 2009 de titel van Ambassadeur van de Moderne Dans.
HOOFDPODIUM RODE ZONE

18:00 – 18:30
Los Murginales

De eerste murga van ‘t Stad! In hun rood-witte kostumekes zetten ze stad en land op stelten! Al van ver hoor je de trommels en blazers. Je ziet de dansers en jongleurs. De opzwepende ritmes en
hun tomeloze energie maken dat je niet stil kunt blijven staan. Doe mee, zing en dans!
HOOFDPODIUM RODE ZONE

19:00 – 20:30
Bliksems
door tg Cactusbloem

Met “Bliksems” brengt tg Cactusbloem hele korte vertellingen van 1 minuut. Dans, muziek, vuur, poëzie, mime, op stelten, op tapijten, op straat. “Bliksems” flitsen wanneer u het niet verwacht. Ze verschijnen middenin het publiek, om dan plots weer te verdwijnen. 1 minuut maar niet te missen. “Bliksems” is een project van en met Osama Abdulrasol, Amar Alsamawy, Hazim Kamaledin, Hussein Kamel, Majid Matrood, Said Ounouss, Alyson Pedrao, Tania Poppe, Emmanuelle Schotsaert, Tboy, Ine Van Baelen, Jan van Berckelaar, Bart Van Dessel, e.a.

http://www.cactusbloem.be.
HOOFDPODIUM RODE ZONE

21:00 – 23:00
Les Mecs du Nord

Het schijnt chanson te zijn, of misschien wel pop en in het beste geval underground met een hoek af. Het instrumentarium alleen al klinkt even bizar als veelbelovend, even eigenzinnig als verwarrend:
ukelele, accordeon, klarinet, banjo, Spaanse gitaar, contrabas, cello, autoharp of saz,… en dan hebben ze nog geen noot gespeeld. Donker cabaretesk talent van bij ons.
DOE-HET-ZELF BLAUWE ZONE

14:30 – 17:00
Danscarroussel Voor iedereen die van dansen houdt!
door Danspunt

Danspunt geeft je de kans om van verschillende dansstijlen te proeven. Kom hoogstpersoonlijk drie dansstijlen uitproberen!
Met onze danscarrousel gaan we de wereld rond.

Afrika Met veel ritme en eenvoudige dansbewegingen zorgt de dans uit het Afrikaanse Zuiden voor veel feestelijke ambiance. Gegeven door Seydina Djiba (balletschool Niké).

Zuid-Europa Zambra Mora is de voorloper van de huidige flamenco. Deze dans vindt zijn oorsprong in het Middeleeuwse Spanje, ten tijde van de overheersing van de Moren. De gipsy’s hebben deze Moorse dansen bewaard en geïntegreerd in hun eigen dansstijl. Het resultaat is een krachtige en vurige mix van elementen uit de flamenco, zoals de sierlijke handbewegingen, en de isolaties uit de buikdans. Gegeven door Ann Drnic en Dorien Guns (Mundo Masala).

USA Vanuit de USA is de hiphop-cultuur naar ons overgevlogen. Vanuit de getto werden nieuwe muziek en dansvormen gecreëerd. Deze dansvorm is gericht op conditieverbetering, coördinatie en vooral fun. Gegeven door Katrien Van de Mosselaer (Dansstudio Arlekino).

Geprikkeld? Danspunt geeft je graag meer info over dans in Vlaanderen en Brussel.
DOE-HET-ZELF PAARSE ZONE

14:00 – 18:00
Software workshop
door Poppunt i.s.m. Trix

Muziek ontstaat steeds meer op de computer, hedendaagse software als Ableton, Cubase en Sequel2 maken meer en meer deel uit van muzikanten hun instrumentarium. Roel Poriau, muzikant/producer van Think of One, laat je kennis maken met de belangrijkste programma’s. Pitchen, patchen, editen… wordt allemaal duidelijk na een bezoekje aan deze open workshop.
DOE-HET-ZELF GELE ZONE

16:00 – 18:00
Losgehen met Los Murginales
door Vlamo

Heb jij zin om zelf eens mee te spelen in een murga? Je weet wel, zo’n bonte bende straatmuzikanten die muziek, dans, woord en kostumering combineren tot een feestelijke cocktail. Dan is deze workshop iets voor jou! Los Murginales leert je een aantal basisritmes. Daarna loop je mee in een parade. Doe mee en raak bevangen door het murgavirus!

Je hoeft voor deze workshop helemaal geen voorkennis noch materiaal te hebben. Heb je toch al ervaring met percussie? Breng in dat geval gerust je trommel, tamboerijn, belletjes,… mee. Wil je meer info over instrumentale muziek, dan helpt Vlamo je graag verder.

* van 16:00 tot ca. 16:40: workshop murga
* 17:15: voorbereiding parade
* 17:45: start parade
* 18:00: slotmoment op het podium

DOE-HET-ZELF WITTE ZONE
Folkgeheimen en jazzroddels
door Muziekmozaïek

Muziekmozaïek verklapt vandaag allerlei weetjes over folk en jazz; zoals hoe je een doedelzak opblaast zonder een rooie kop te krijgen. Of wat nu juist die blue note is waarover alle jazzmuzikanten praten. En hoe je snel een muziekinstrumentje maakt. Misschien leer je wel een folkdans zoals wals, scottisch, bourrée of jig. Ga zeker eens langs!

Doorlopend kun je bij Muziekmozaïek ook terecht met al je vragen over folk en jazz.
DOE-HET-ZELF GRIJZE ZONE

14:00 – 18:00
Muziek improvisatie workshop
door Poppunt i.s.m. Trix

Ga aan de slag met drums, percussie, sample-pads en synthesizers. Een leraar geeft je een kennismakingsles en orkestreert het samenspel.

Poppunt zet zich in voor muzikanten en dj’s uit pop, rock, dance en aanverwante genres. Meer info op http://www.poppunt.be.
DOE-HET-ZELF PAARSE ZONE

14:00 – 18:00
Workshop VJ
door Centrum voor Beeldexpressie

‘Planet to planet, Continent to continent, making the most of it…’ Tijdens de workshop gaan we een audio-boodschap visualiseren. Timing en typografie zijn onze bondgenoten. De opname gebeurt de hele dag. Een hedendaagse versie van ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’

Interesse voor fotografie, film en multimedia? Ga dan zeker eens langs bij het Centrum voor Beeldexpressie.
DOE-HET-ZELF ORANJE ZONE

16:00 – 18:00
Trommelworkshop
door Fora vzw

De trommels die je in deze workshop kan bespelen, heten “ignoma”. Deze muzikale instrumenten waren het symbool van de macht van de koning. Er zijn verschillende ritmes en elk ritme heeft een eigen naam en functie.

Speel de “ignoma” en waan je even in Rwanda of Burundi.
DOE-HET-ZELF ORANJE ZONE

15:00 – 15:45
Theaterworkshop
door OPENDOEK

Durf je in het onbekende te gooien en kom proeven van de elementen van theater. Ervaar samen spelplezier, probeer een stukje te improviseren, leer samenspelen,… Je kan geen fouten maken bij theater!
Gebeten door de theatermicrobe? OPENDOEK geeft je graag meer info over het amateurtheater in Vlaanderen.
DOE-HET-ZELF BLAUWE ZONE

14:30 – 16:00
Workshop Hennaschilderen
door VOEM

Leer de kneepjes van het hennaschilderen, ga zelf aan de slag en beschilder je eigen of andermans hand of voet. Je waant je een heuse hennaya!
DOE-HET-ZELF BLAUWE ZONE

16:30 – 18:00
Workshop Arabische Kalligrafie
door VOEM

Heb je er altijd al van gedroomd om de kunst van het kalligraferen te beheersen? Wil je graag eens ‘toveren’ met het Arabisch schrift? Kom dan zeker eens langs bij VOEM. Je wordt er ingewijd in de wereld van de Arabische kalligrafie.
DOE-HET-ZELF RODE ZONE

14:00 – 18:00
Ga in de spotlight staan

Komaan, laat je gaan en ga even in die schijnwerper staan. Zanger, danser, stand up comedian… noem maar op. Ga de uitdaging aan en reserveer een plaatsje op ons klein podium.

Meer informatie en inschrijven via eb.ne1610964375tsnuk1610964375rueta1610964375ma@ev1610964375eanny1610964375es.ek1610964375uarf1610964375

inschrijven bij eb.ne1610964375tsnuk1610964375rueta1610964375ma@ev1610964375eanny1610964375es.ek1610964375uarf1610964375
EXPOSITIES PAARSE ZONE

14:00 – 18:00
Music-SHOOT
door Centrum voor Beeldexpressie

De queeste naar de ideale concertfoto. 10 jonge fotografen gingen samen met de coaches van Antwology en Genthology op zoek naar de boeiendste, leukste, sterkste en meest muzikale beelden. Het resultaat van hun zoektocht zie je nu op stART!

foto: Sylvie Danseray / Sonny and the cows
EXPOSITIES VERSCHILLENDE LOCATIES

14:00 – 18:00
Camping Nomade
door Kunstwerk[t] i.s.m. Creatief Schrijven

Eigenzinnig bewerkte tenten strijken neer op stART. Samen vormen ze een bijzondere, tijdelijke verblijfplaats. Welkom op de Camping! Verover je eigen plaatsje op de Camping, werk mee aan een heel bijzondere tent!

Ben jij een beeldend talent? Kunstwerk[t] helpt je graag verder.
EXPOSITIES VOOR DE INGANG VAN TRIX

14:00 – 18:00
Matchbox
door Kunstwerk[t]

De “Matchbox”, een expo op wielen, houdt halt in Trix. Een professioneel en een niet-professioneel kunstenaar ontmoeten elkaar in een unieke minitentoonstellingsbox. Mis deze reizende tentoonstelling niet! Na stART trekt ze verder naar West-Vlaanderen.

Meer info: http://www.matchboxontour.be.
EXPOSITIES PAARSE ZONE

14:00 – 18:00
Sociale Fotografie
door Centrum voor Beeldexpressie

Deze expo toont de resultaten van de workshops ‘sociale fotografie’ georganiseerd door het Centrum voor Beeldexpressie. De deelnemers kregen een aantal tips en trics van professionele fotografen en trokken daarna de wijde wereld in… In duo op stap om sociale beelden te maken. Mensen kijken mensen.

foto: Sylvia Konior
EXPOSITIES RODE ZONE

14:00 – 18:00
Hiwaar. Expo 2060.
door het LosVastCollectief

“Hiwaar” is een kunstenparcours, georganiseerd door het LosVastCollectief. Kunstenaars braken uit hun ateliers en galerijen en gingen de confrontatie aan met de ‘straat’: kunst in een bouwput, in een etalage of tussen de klanten van een Marokkaans theehuis.

Herbeleef dit project aan de hand van foto’s en beelden.
VOORSTELLINGEN WITTE ZONE

15:30 – 16:00
Luc Geysen vertelt internationale verhalen
door OPENDOEK

De geur van vis

Een verhaal uit Indonesië: een oude vrouw ligt doodziek op haar bed. Ze wil niet meer eten en heeft enkel zin in vis. Plots komt een visgeur de woning binnen waardoor de vrouw weer beter wordt. Eind goed, al goed denk je maar dan begint het pas…

De muilen van Aboe Kassim

Een oud, grappig Perzisch verhaal: de steenrijke Aboe Kassim is nog gieriger dan dat hij rijk is. Zijn afgedragen muilen die al tien jaar aan z’n voeten stinken zijn overal bekend en het onderwerp van heel wat gelach. Op een dag gebeurt er iets vreemds in het badhuis….

Anansi en de schildpad

Een anansiverhaal uit Ghana: Anansi ontmoet de spin juist op het moment dat hij een heerlijke yamwortel wil nuttigen. Door allerlei voorwendsels probeert hij de spin weg te krijgen. De gevolgen laten niet lang op zich wachten…

VOORSTELLINGEN WITTE ZONE

17:00 – 17:30
Nine 2 Five – A day at our office
door OPENDOEK

Elke dag is een andere dag. Zie hier de onze, gezien door de universele ogen van InterACT. Met aannemen, ontslaan, vergaderingen en wakker proberen te blijven. En er niet altijd in slagen terwijl we wegdromen over wat zou kunnen zijn. Het is maandag, van negen tot vijf. Door InterACT, een theatergroep uit de vier windhoeken van de wereld. Regie: Daniel Sossi en Naki N.Dauti.
VOOR DE KLEINTJES BLAUWE ZONE

14:00 – 18:00
Funky Hairstyles
door theater Savooi

“Het Savooi-kapsalon” geeft alle kinderen die dat graag willen een gek kapsel! Alles waar je niet aan dacht, komt in hun haar terecht… Alleen voor durvers!
VOOR DE KLEINTJES ORANJE ZONE

14:00 – 16:00
Muziek met kinderen
door het LosVastCollectief

Ritme in je lijf? Kriebels in het bloed? Laat dan Trix daveren en doe mee met deze workshop. Mustafa Nafia maakt samen met kinderen muziek op Afrikaanse slaginstrumenten.
VOOR DE KLEINTJES GELE ZONE

14:00 – 18:00
Mini-stART

Voor de kleine kunstliefhebbers onder ons wordt een heuse ontdekkamer ingericht… dans, theater, muziek, beeldende kunsten en noem maar op.

Een echte place-to-be voor aanstormend talent!
DEBAT PAARSE ZONE

14:00 – 18:00
Talking Head
door Demos i.s.m. Flying Carpet

Ooit gemist? Herbeleef Talking Head op stART!

Verhalen, thema’s, genres en leefstijlen van andere culturen? Altijd worden ze bestempeld als een verrijking. Maar Vlaanderen barst vooral van ‘ongezien’ cultureel talent. Hoe moet het nu verder?

“Wie je bent, is vandaag complex. Je bent zoveel ‘ikken’ als er omstandigheden zijn. We zijn stukken van ikken geworden. Reële, verbeelde, virtuele ikken. Avators. Kunstenaars uit verschillende disciplines gaan de confrontatie aan met elkaar. Bepaalt wie je bent, wat je maakt? Welke betekenis krijgt identiteit in de diverse samenleving? Bekend of minder bekend, aanstormend of gevestigd, lokaal of internationaal, nieuwkomer of oudkomer … Het maakt geen verschil, of toch?”

Pat Donnez (Radio 1) deed Chokri Ben Chikha en Benno Barnard, Saddie Choua en Marijke Pinoy in eigen en elkaars boezem kijken. Jamal Boukhriss en Gunter Lamoot brachten pittige interventies. Kenan Serbest en Kawabata (Andy Fierens en Sam De Buysscher) maakten ‘live’ on-stage cartoons. Jérémie Hakeshimana zorgde voor muzikale omlijsting.

Herbeleef deze wervelende talkshow doorlopend in de TV-lounge. Foto’s en cartoons kan je bewonderen in de expo ‘sociale fotografie’.

Volg het programma en debatteer mee op http://www.talkinghead.be.
INFO BLAUWE ZONE

14:00 – 18:00
ZebrArt

ZebrArt is een platform waar gevluchte kunstenaars in contact komen met de culturele sector en met elkaar. Via uitgebreide profielen in de online databank kan je kennis maken met de gevluchte kunstenaars en met hun werk. Maar ZebrArt is meer dan een website alleen. De kunstenaar krijgt een steun in de rug bij zijn zoektocht binnen cultureel Vlaanderen. We geven advies op maat en promoten de kunstenaar bij de culturele sector. Die kan op haar beurt een beroep doen op de diensten van ZebrArt. ZebrArt richt zich tot alle disciplines (dans, muziek, beeldende kunst, …) in zowel professionele als amateurkunsten.

Op stART kan je een bezoekje brengen aan onze interactieve infostand en de ZebrArt kunstenaars en hun kunstwerken persoonlijk leren kennen. Ga zeker ook eens langs in het café in de rode zone, daar worden o.a. Kunstwerken van ZebrArt kunstenaars geprojecteerd.
INFO BLAUWE ZONE

14:00 – 18:00
Consultaties Kunstenloket

Kunst maken, verkopen, tonen, beschermen enz. doet altijd een reeks vragen van juridische aard rijzen :

* Welk statuut is voor mij het beste : werknemer of zelfstandige?
* Mag ik optreden tijdens de werkloosheid?
* Hoeveel BTW moet ik als organisator van een culturele manifestatie aanrekenen?
* Moet ik belastingen en sociale bijdragen betalen als ik een kunstwerk verkoop? Zo ja, hoeveel?
* Hoe kan ik mijn kunstwerk auteursrechtelijk beschermen?
* Welke beroepskosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Voor een antwoord op al deze en andere vragen kan je terecht bij een medewerker van het Kunstenloket. Je krijgt gratis een eerste mondeling advies. Voor verdere opvolging of bijstand bij procedures word je doorverwezen.
Zeker vooraf inschrijven via eb.ne1610964375tsnuk1610964375rueta1610964375ma@tn1610964375omret1610964375.tebs1610964375eil1610964375
inschrijven bij eb.ne1610964375tsnuk1610964375rueta1610964375ma@tn1610964375omret1610964375.tebs1610964375eil1610964375
De maag wil ook wat

De explorerende, genietende, ontdekkende, ontspannende, praktiserende, observerende, actieve en kunstminnende mens wil eindeloos doorgaan. Maar de mens is beperkt en heeft brandstof nodig. Bovendien willen we niet riskeren dat rammelende magen de concentratie van onze artiesten verstoren, of erger nog, een optreden overstemmen!
We zorgen daarom voor allerlei lekkers, dat tussen 16u00 en 21u00 tegen een democratische prijs kan gekocht en genuttigd worden.
VARIA PAARSE ZONE
Koffie- en theesalon “eerlijk is heerlijk”

Hou even halt bij Fora vzw en geniet van een lekker en eerlijk kopje koffie of thee uit Burundi. Je kan er ook producten kopen om mee te nemen naar huis. Eerlijk duurt het langst!
VARIA RODE ZONE

17:00 – 18:00
Solo-optreden Djar

In het café in de rode zone kan je genieten van een kleurrijk staaltje muziek, van klassiek tot raï. Djar is de muziekgroep van de vzw El Khouloud. Deze vereniging werkt rond Arabische muziek. Djar brengt traditionele Marokkaanse volksmuziek, oriëntaalse muziek, raï en eigen composities.
VARIA BLAUWE ZONE
Centraal infopunt

In de blauwe zone vind je het centraal infopunt waar je met al je vragen terecht kan. Je vindt er ook informatie over alle deelnemende organisaties en je kan er je gegevens achterlaten als je ergens meer info over wenst. Zeker het bezoeken waard dus!

stART vindt plaats in
muziekcentrum TRIX
Noordersingel 28
2140 Antwerpen (Borgerhout)