Surpluz CD-voorstelling ‘De Koperen Plaat’ in Belsele

zaterdag 4/12/2010
21:00

zaterdag 4 december om 21.00 uur

Surpluz cd-voorstelling

Wase folkgroep Surpluz zet primeur op plaat

Op zaterdag 4 december stellen de groepsleden van Surpluz hun eerste cd ‘De Koperen Plaat’ voor aan het publiek. De Wase talentvolle folkgroep heeft een aantal volksliederen in een fris, eigentijds jasje gestopt en op plaat gezet. Daarbij zijn een aantal bekende folknummers zoals ‘Jan Broeder’, ‘Ik zeg adieu’ en het ‘Bedelaarslied’. Maar deze cd bevat ook een primeur: voor het eerst is het plakkaatlied ‘Ziet hoe het geld verblindt’ opgenomen.

Moord loont niet

Straatzangers zongen vroeger om in het levensonderhoud te voorzien hun volksliederen op markten en pleinen. Vaak hadden ze een plakkaat bij, waarop ze met afbeeldingen de inhoud van het lied aan het publiek voorstelden. ‘Ziet hoe het geld verblindt’ is zo’n plakkaatlied. Het heeft een stichtende tekst die het volk moet waarschuwen en afschrikken tegelijk: moord loont niet en de schuldige wordt altijd streng gestraft. Surpluz heeft het volkslied opgespoord in Sint-Niklaas en genoteerd uit de mondelinge overlevering. Ook het bijhorende plakkaat is teruggevonden.

Over bedelaars, duivels en broeders

Surpluz nam ‘De Koperen Plaat’ voorbije zomer op in de studio van Wild Boar Music in Gent. Op de schijf staan zes gezongen en evenveel instrumentale nummers. De meeste nummers zijn door de folkgroep zelf geschreven. Voor enkele bekendere folknummers maakte Surpluz nieuwe, eigen arrangementen. Bij de ‘De Koperen Plaat’ zit ook een inlegboekje met alle liedteksten.

Cd-voorstellingen

Surpluz bestaat uit Elke De Meester (zang, accordeon), Bart Knapen (zang, klarinet), Jeroen Knapen (zang, gitaar) en Pieterjan Van Kerckhoven (zang, doedelzak en sax). Het kwartet stelt zijn eerste cd voor het eerst voor op zaterdag 4 december om 21 uur in de muziekclub ’t Ey in Belsele. Voor die gelegenheid is de groep uitgebreid met de gastmuzikanten Jonathan Callens (Cinnamone), Bart De Cock (Kadril) en Jonas Scheys (Embrun), die alledrie ook meespelen op enkele nummers van de cd.

Na de première op 4 december in Belsele volgt een reeks cd-voorstellingen op verschillende plaatsen in Vlaanderen. De cd kost 15 euro en is te koop bij Surpluz zelf en in de platenwinkel. Meer informatie over de groep, de cd en de concerten vindt u op http://www.surpluz.com


|Kalender

  • Momenteel bevat onze kalender geen activiteiten.

Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.