Tomatito + Karime Amaya (flamenco) in De Roma

vrijdag 12/01/2018
20:00

Tomatito is de artiestennaam van José Fernández Torres uit het Spaanse Almería. De beroemde flamencogitarist werkte onder andere samen met de legendarische flamencozanger Camarón de la Isla en met legende Paco de Lucia. Tijdens zijn lange loopbaan trad hij op met wereldsterren zoals Frank Sinatra, Elton John, George Benson, Neneh Cherry en John McLaughlin.

De gitarist groeide op te midden van grote flamencogitaristen, waaronder zijn vader en grootvader, beide Tomate genoemd, en zijn oom Nino Miguel. Al op jonge leeftijd was Tomatito (letterlijk tomaatje, naar zijn vader en grootvader) een sensatie. Naast het begeleiden van zangers en dansers speelde hij solostukken van Paco de Lucía. Tijdens een festival in 1973 vroeg Camerón de la Isla hem te begeleiden. Hier begon een 18-jarige samenwerking tussen twee kunstenaars, die tot de dood van Camarón in 1992 duurde. Samen hadden ze de hit La leyenda del Tiempo.

De muziek van Tomatito is een bijzondere versmelting van traditionele flamenco en jazz in de beste traditie van de Flamenco Nuevo. Ook experimenteerde hij, bijvoorbeeld op het album Barrio Negro, met Afro-Cubaanse en Braziliaanse muzieksoorten. Zelfs rockmuziek schuwt hij niet. Bijzonder is dat Tomatito nu het podium deelt met zoon en dochter: gitarist Jose Israel en zangeres Mari Angeles.

Net als bij Tomatito, zit flamenco in het bloed van danseres Karime Amaya. Karime stamt uit een beroemde familie flamencodansers uit Barcelona, waarvan Carmen Amaya de bekendste telg is. Ze stond al op negenjarige leeftijd een eerste keer op het podium en tourt sinds haar twaalfde als professionele danseres, zo danste ze al op verschillende presitigieuze festivals van Spanje tot in New York en Tokio Sinds enkele jaren vergezelt Karime Tomatio op het podium, in 2018 gaat ze mee op tournee in de Benelux en Duitsland.

TOMATITO (GITAAR); JOSE ISRAEL FERNANDES, TOMATE JR (GITAAR); MARI ANGELES (ZANG); KIKI CORTINAS (ZANG): EL PIRANA (PERCUSSIE); KARIME AMAYA (DANS).

http://www.tomatito.com
http://www.facebook.com/karime.amaya

Meer info: http://www.deroma.be/Kalender/Voorstelling.aspx?articleid=1662

Prijs: VVK € 28/26 (KASSA + € 2)

Locatie: De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout


|Kalender


Organiseer je zelf een folkconcert of folkbal, stuur ons tijdig informatie door over de activiteiten die je organiseert. Wij garanderen je dat ze snel daarna op de site zal verschijnen. Organiseer je een folkbal dan kan je ook gebruik maken van het folkkalenderprogramma van Folkbalbende.