Verslag van een zangworkshop met Elly Aerden

6 oktober 2009

Op 3 oktober was het feest in ontmoetingscentrum het Oude Badhuis in Antwerpen. Er werd die  avond weer een rookvrije fuif georganseerd door Dimensidansi. En om dat initiatief nog meer ruchtbaarheid te geven, waren er in de namiddag workshops gepland. Je kon er o.a. folkdansen met Koen Dhondt, zingen met Elly Aerden en 5 ritmes dansen.

Samen met 11 anderen koos ik voor de zangworkshop. Met 8 vrouwen en 4 mannen was er een goed vocaal evenwicht in onze groep. Sommigen hadden al wat zangervaring, anderen kwamen zomaar met vrienden mee. Maar weer werd het bewijs geleverd: iedereen kan zingen!

Elly Aerden is een folkzangeres met een prachtige, veelzijdige stem en met een zeer goed muzikaal gehoor. Je kent haar misschien van de groep Mairan, van de groep Bodixel met Ludo Vandeau of van haar nieuwere projecten ‘Eleonor’ (liederen in het Latijn) of the FolKlove Orchestra (met o.a. Wouter van den Abeele). Elly heeft intussen ook een ruime ervaring opgebouwd in het begeleiden van workshops, lessen en stages folkzang.

Elly was in form en leerde ons binnen het uur het driestemmige nummer ‘Further along’ van het a-capellatrio Coope, Boyes & Simpson. En dat het goed klonk mag geweten zijn! Voor we het goed en wel doorhadden waren we het nummer driestemmig aan het zingen met slechts 2 zangers per stem. 

Daarna leerden we de vierstemmige gospel ‘Oh freedom’. En toen we die onder de knie hadden, mocht wie dat wilde soleren met de rest van de groep als vierstemmig koor op de achtergrond. Aanvankelijk durfde niemand, maar nadat het ijs gebroken was, hebben heel wat zangers zich eraan gewaagd en zichzelf overtroffen. Gospels zingen is heerlijk ontspannend.  

Elly is een zeer goede groepszanglerares. Haar aanmoedigingen doen zangers in zichzelf geloven. Elly slaagt er schijnbaar moeiteloos in een groep zangers naar een hoger niveau te tillen. Ze kiest mooie liederen en geeft alle zangers de veiligheid en de kans om te experimenteren en te durven. We hebben er met zijn allen van genoten en hopen dat er een volgende keer komt!      

Na het zingen hebben we snel wat gegeten, en toen was het al tijd voor een uur initiatie ‘5-ritmes-dansen’. Daarna begon de rookvrije fuif met DJ-FluXXus, alias Wim Jansegers, en ook die was erg fijn. Het Oude Badhuis heeft een heerlijke danszaal met een dansvloer in parket. De zaal was mooi aangekleed, de muziek gevarieerd en authentiek. Er waren die avond meer dan 300 mensen van allerlei leeftijden die kwamen om graag vrij te dansen en te genieten van een fijne avond. 

Ik heb er ook van genoten, bedankt Elly en Wim!Kalender