Walter De Buck, Olle Geris, Marc Hauman, Wouter Vandenabeele, Maarten Decombel en Wim Claeys in Sint-Niklaas

19 oktober 2009

Idool 1900 – DE MATINEES

Hitjes en clipjes en straffe verhalen van onze swingende overgrootoldies!

Sjelle van Wannes Wèèt, Filleke Noil, Mietje Pijpekop of Jomme van Boer Kalot, het zijn allicht niet de namen van uw buren. Toch zijn het échte namen, van zangers en muzikanten nog wel, uit een tijd toen zelf zingen en spelen de enige muziekvorm was. Geen radio, geen tv, geen commercie, geen pulp.
Hun danskes, muziekskes, schuine en serieuze liedjes vulden de cafés en de pleinen.We zijn nu een eeuw later en nog nooit was er zoveel muziek overal om ons heen. In dit bonte muziekwereldje zouden we onze eigen traditionele muziek bijna vergeten.

‘Idool 1900’ is een programma dat daar iets aan doet: drie zangers brengen samen met drie instrumentalisten oude traditionele liederen in het Limburgs, het Waas en het Gents. Met Walter De Buck verwelkomen we hier zelfs een levende legende van de Vlaamse volksmuziek. Olle Geris en Marc Hauman zingen ook, en het geheel wordt instrumentaal perfect ondersteund door Wouter Vandenabeele, Maarten Decombel en Wim Claeys, drie topmuzikanten uit de wereld van de folkmuziek. Bovendien haalden de muzikanten allerlei materiaal uit de klank- en beeldarchieven waarin de echte nonkels en tantes te zien zijn in hun leefwereld: kermissen, wedstrijden, zangcrochets, processies….
Pareltjes van bijna 100 jaar oud werden geselecteerd en verwerkt in de voorstelling.

‘Idool 1900’ neemt ons mee naar de ongekunstelde samenleving van onze overgrootouders en zingt hun liedjes als een soundtrack bij unieke archiefbeelden. Voeg daarbij de strafste muzikantenverhalen uit de Vlaamse geschiedenis en je weet het… dit is een matineeconcert om niet te missen!

met: Walter De Buck, Olle Geris en Marc Hauman (zang), Wouter Vandenabeele (viool), Maarten Decombel (gitaar), Wim Claeys (accordeon)

Donderdag 14 januari 2010 om 14.00u in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas, R. Van Britsomstraat 21, 9100 Sint-Niklaas

Meer info: CC Sint-Niklaas