Wie is Robb Johnsson?

4 mei 2012

Robb Johnson treedt op zaterdag 26 mei om 20u30 op in den Beuelebak in Antwerpen. Hier vind je info over dit concert.

Robb Johnson is een van de beste singersongwriters van het Verenigd Koninkrijk. Zijn haarscherpe teksten zijn steeds raak. Robb is een felle protestzanger die albums maakte met titels als ‘Margareth Tatcher: my part in her downfall’. In Vlaanderen is hij bekend door zijn deelname aan de Passendale Vredesconcerten waarvoor hij de songcyclus ‘Gentle men’ schreef over zijn beide grootvaders die er aan het front kwamen vechten.

Een fragment uit een concertverslag op Folkroddels door Antoine Légat (Twan): “Robb Johnson hoort thuis in de categorie van de politiek bewuste singer-songwriters Billy Bragg, Leon Rosselson, Roy Bailey, Jon Langford (Welshman die vanuit Chicago opereert), Tom Robinson, Pete Morton en in de States Country Joe McDonald, Si Kahn, Jim Page en David Rovics. Met die laatste werkte Robb samen. Het zijn lieden die niet de andere kant opkijken als ze onrecht bespeuren en geen blad voor de mond nemen als ze erover berichten. Rudy Vranckx op noten! Door zijn engagement heeft Robb weinig affiniteit met de commerciële kanten van de business. Vice versa betoont dat raderwerk dan ook weinig interesse voor zijn werk. Hij is dus ‘veroordeeld’ om in kleine clubs te spelen, meestal voor degenen die eigenlijk al weten hoe de vork aan de steel zit.

Zo is het mogelijk dat Robb, een goed zanger, een uitstekend gitarist en een songschrijver van stand, nauwelijks of niet bekend is buiten de kring van intimi, toch niet in onze streken. Nochtans treedt Robb, intussen bijna 56, op sinds de seventies en heeft hij vanaf 1985, de dagen van zijn agit prop band THE MINISTRY OF HUMOUR, al een pak platen uitgebracht, alleen, met zijn eigen (stevige rock)band THE IRREGULARS of in samenwerking met gelijkgestemden (Pip Collings, Rosselson, … ) Hij heeft ook een productief eigen label, Irregular Records, en op zijn site (en op YouTube) kan je van alles horen via mp3, want Johnson heeft immer een indrukwekkende activiteit ontplooid. De sectie ‘Catalogue’ op zijn site getuigt daarvan. Robb is ook schrijver. Zo is ook mede-auteur van ‘Woman: The Incredible Life Of Yoko Ono’.”