Zijn de kleinschalige folkpodia overbodig? Teken de petitie!

27 maart 2012

Recent werden de kunstencentra, waaronder ook folkclubs ’t Ey (Belsele), ’t Smiske (Asse) en ’t Folk (Dranouter) door de overheid doorgelicht. Ze kregen een negatief preadvies, net zoals de Rataplan en het Zuiderpershuis in Antwerpen.

Deze kunstencentra zouden te klein zijn, niet genoeg met anderen samenwerken, niet vernieuwend genoeg zijn,… Het zijn pre-adviezen die richting geven aan wat definitief zou zijn. Een definitief negatief advies heeft uiteraard gevolgen voor hun subsidiëring. De Vlaamse Gemeenschap kiest voor een top-down-visie, voor economischere waarden zoals grote spelers met uitstraling, zoals gecontroleerde minder avontuurlijke programmaties. Zo worden de poten van de stoel onderuitgehaald. De basis waar elke muzikant met liefde voor muziek begint en naar terugkeert is een klein podium op de schoot van het publiek. Het voornaamste argument ligt hem wellicht nog het meest in de economische return. De bedragen die kleine clubs vragen zijn relatief heel wat kleiner dan de grote spelers, maar geven wel een heel grote dynamische return weer. Dankzij de vele vrijwilligers, de vele muzikanten, publiek, het netwerk en de organische manier van denken…

De 3 folkclubs hebben samen met het steunpunt Muziekmozaïek een open brief geschreven en een website gemaakt.

Als je vindt dat de folkclubs weldegelijk een zinvolle plaats hebben in het muzikale landschap, laat dan een steunbetuiging achter op hun website. Reageer massaal, de folk heeft je nodig!

http://www.folkpodia.be

Initiatiefnemers:
Filip Verneert
Directeur Muziekmozaïek Folk & Jazz
Dirk Van der Speeten
Coördinator Muziekclub  ‘t Ey
Melanie Scheys
Artistiek leider Muziekcentrum Dranouter
Reinout Keymolen
Coördinator Klein Muziekcentrum ‘t Smiske